26 / 04 / 2024

Küçük Venedik kültür turizmine kazandırılacak!

Küçük Venedik kültür turizmine kazandırılacak!

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarla, "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Nilüfür ilçesindeki Gölyazı Mahallesi, kültür turizmine kazandırılacak.



Uludağ Üniversitesi (UÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarla, "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Nilüfür ilçesindeki Gölyazı Mahallesi, kültür turizmine kazandırılacak.


UÜ'den yapılan açıklamaya göre, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ile Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, üniversite öncülüğünde ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin'in danışmanlığında Gölyazı'da yürütülen arkeolojik çalışma bölgelerini ziyaret etti.


Ziyaretçilere bölge ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Şahin, üç tarafı sularla çevrili Gölyazı'nın doğası ve tarihi eserleriyle çok önemli bir yer olduğunu söyledi.


2016 yılı çalışmalarının antik kente de ismini veren Apollon'un tapınağının bulunduğu Uluabat Gölü'ndeki Kız Ada üzerinde başladığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:


"Kıyıdan 1 kilometre açıkta yer alan ada üzerinde Apollon'a ait bir mabedin bulunduğu bilinmektedir. Kalıntıların ilk çizimleri 1800'lü yıllarda burayı ziyaret eden Fransız gezginler M.P. Le Bas ve S. Reinach tarafından yapılmıştır. Bunun dışında tapınak ve kutsal alanla ilgili günümüze ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Günümüze kadar yoğun bitki örtüsü altında kalan ada, tarihinde ilk defa Arkeoloji Bölümü tarafından geliştirilen projeyle kapsamlı bir şekilde otlardan temizlenmeye başlamıştır. Ot temizliğinden sonra, çevre düzenlemesi yapılarak adanın kültür turizmine kazandırılması hedeflenmektedir."


AA




Haber A Gazete'de şu şekilde yer aldı ;



Doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı, Nilüfer Belediyesinin yaptığı yatırımlar ve çalışmalarla birlikte altın çağını yaşıyor. Nilüfer Belediyesi 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile imzaladığı ortak hizmet protokolü çerçevesinde Gölyazı'da arkeolojik kazı hazırlıklarını tamamladı. İlk olarak antik kente de ismini veren Apollonia tapınağının bulunduğu Kız Ada üzerinde çalışmalara başlandı. 


YENİDEN HAYAT BULUYOR 


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yapacakları çalışmalarla Gölyazı'nın geleceğini yeniden şekillendireceklerini ifade etti. 2300 yıllık tarihi geçmişi, Gölyazı'da yeniden gün yüzüne çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, "Nilüfer Belediyesi olarak değerlere ve tarihe sahip çıkmak adına burada birçok çalışma yapıyoruz. Öncelikle gölümüze sahip çıkıyoruz. Gölyazılılar kendi alanlarını koruyacak anlayışa sahip olmalıdır. Biz burayı Gölyazı halkıyla birlikte koruyup kollamalıyız" dedi. 


Turizm Canlanacak


Gölyazı'da tarih adına birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Kız Ada'da Apollonia tapınağı var. Tapınağın izlerine ulaşırsak detaylı şekilde projelendirerek geleceğe sunacağız. Çalışmalarda Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve çeşitli kurumlardan destek alıyoruz. Gölyazı'da tarihi ortaya çıkartırsak Bursa'da turizme önemli bir ortam oluşturacağız. Gölyazı'nın geleceğini halkıyla şekillendireceğiz" diye konuştu.



A Gazete(Bursa)



Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Nilüfer Belediyesi tarafından, 2300 yıllık geçmişe sahip ve "Küçük Venedik" olarak nitelendirilen Gölyazı Mahallesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı yazılı açıklamada, arkeolojik çalışmalar tamamlandığında Gölyazı'nın tarihi geçmişinin gün yüzüne çıkacağını belirtti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile imzalanan ortak hizmet protokolü çerçevesinde, Gölyazı'daki arkeolojik kazı hazırlıklarını tamamladıklarını aktaran Bozbey, şunları kaydetti:

 

"İlk olarak antik kente ismini veren Apollon Tapınağı'nın bulunduğu Kız Ada üzerinde çalışmalara başlandı. Günümüze kadar yoğun bitki örtüsü altında kalan ada, Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelince otlardan temizleniyor. Ot temizliğinden sonra çevre düzenlemesi yapılarak Kız Ada'nın kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor."


Yeni Söz 



Haber Yeni Marmara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Nilüfer Belediyesi, 2300 yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı’nın geleceğini yeniden şekillendirmek için arkeolojik kazılar başlattı.


Doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı, Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı yatırımlar ve çalışmalarla birlikte altın çağını yaşıyor. Nilüfer Belediyesi 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile imzaladığı ortak hizmet protokolü çerçevesinde Gölyazı’da arkeolojik kazı hazırlıklarını tamamladı. İlk olarak antik kente de ismini veren Apollon tapınağının bulunduğu Kız Ada üzerinde çalışmalara başlandı. Günümüze kadar yoğun bitki örtüsü altında kalan ada, Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelince otlardan temizleniyor. Ot temizliğinden sonra, çevre düzenlemesi yapılarak Kız Ada’nın kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor.


Nilüfer Belediyesi Kız Ada’daki Apollon Tapınağı bitki temizliği ve çevre düzenlemesi dışında Gölyazı (Apollonia ad Rhyndakos) antik kentinin girişinde yer alan Nekropol alanında da kurtarma kazısı çalışmalarını başlattı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yapacakları çalışmalarla Gölyazı’nın geleceğini yeniden şekillendireceklerini kaydetti. 2300 yıllık tarihi geçmişi, Gölyazı’da yeniden gün yüzüne çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak değerlere ve tarihe sahip çıkmak adına burada birçok çalışma yapıyoruz. Öncelikle gölümüze sahip çıkıyoruz. 2009 yılından buyana gölün korunması kollanması için çok hassas davranıyoruz. Gölyazı’daki kadın derneğimizi, bölge esnafını korumak ve maddi anlamda güçlendirmek adına çeşitli adımlar attık. Gölyazılılar kendi alanlarını koruyacak anlayışa sahip olmalıdır. Biz burayı Gölyazı halkıyla birlikte koruyup kollamalıyız” dedi.


Gölyazı’da tarih adına birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Kız Ada’da Apollonia tapınağı var. Yıllarca bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutmuş. Biz valilik izniyle önce bölgede temizlik çalışması başlattık. Tapınağın izlerine ulaşırsak detaylı şekilde projelendirerek geleceğe sunacağız. Çalışmalarda Arkeololji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve çeşitli kurumlardan destek alıyoruz. Gölyazı’da tarihi ortaya çıkartırsak Bursa’da turizme önemli bir ortam oluşturacağız. Tüm finansını biz karşılıyoruz. Kız Ada’da yapılacak çalışmalar tamamlandıktan sonra tekne turları artacak. Yeni açılacak konaklama üniteleriyle burası daha cazip olacak. 3 bin kişilik anfi tiyatro kazı işlemleri de başladı. Kazı işlemleri uzun süreç. Burası da ortaya çıktığında Gölyazı daha cazip olacak. Burada yapılan her hizmette ve projede önce tarihi düşüneceğiz. Gölyazı’nın geleceğini halkıyla şekillendireceğiz” diye konuştu.


Gölyazı’da tarihi canlandırma çalışmalarının yanında sosyal aktiviteleri artıracak projeleri de hayata geçireceklerini kaydeden Bozbey, “Gölyazı’ya Nilüfer Belediyesi olarak bir iskele yaptık. Bu ön hazırlıktı. Gölkuşu sürprizimiz var ve yakında göle konacak. Halkımız bu hizmetle de yakında tanışacak” dedi.



Yeni Marmara Gazetesi


Geri Dön