29 / 03 / 2024

Kayaköy, kültür turizmine kazandırılacak!

Kayaköy, kültür turizmine kazandırılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçmişi MÖ 3000'li yıllara uzanan ve antik dönemlerde "Karmylassos" olarak bilinen Kayaköy Ören yerini mimari yapısını koruyarak yapacağı restorasyon çalışması ile kültür turizmine kazandırmayı hedefliyor



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, geçmişi MÖ 3000'li yıllara uzanan ve antik dönemlerde "Karmylassos" olarak bilinen Kayaköy Ören yerinin kültür turizmine kazandırması için çalışma yürütülüyor. 

Rumlar'ın 1922'deki mübadelede Yunanistan'a gönderilmesinden sonra boşalan Kayaköy'deki taş evlerin, proje kapsamında restore edilip kültür turizmine hizmet etmesi planlanıyor. Kayaköy u ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek, ören yerinin tarihi ve mimari yapısı hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

Çiçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamuoyunda Kayaköy'e oteller yapılarak mimari özelliğinin bozulacağı yönünde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Kayaköy uıı kültür turizmine kazandınlmasıyla ilgili bakanlık düzeyinde çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Çiçek, projenin bölgeyi turizme açarken mimari yapısını koruyacak şekilde planlandığını ifade etti. 

Çiçek, ören yerindeki bina, kilise ve diğer yapıların bugüne kadar korunduğunu ve tescil altına alındığını vurguladı. 

Kayaköy'ün turizme kazandınlmasıyla ilgili birkaç yıldır düşünülen bir plan olduğunu kaydeden Çiçek, "Kayaköy, Türkiye'nin önemli bir tarihi mekanı. Bu nedenle bünyesinde barındırdığı yapılara bakanlığımız tarafından koruma amaçlı nazım imar planı yapılmış. Koruma kurulları tarafından da karar alınmış. Bakanlığımız, ören yerinin mimari özelliğini koruyacak şekilde kültür turizmine açılması için çalışmalara başladı" dedi. 

Vali Çiçek. Kayaköy'ün, Fethiye'nin kadar ülkenin de önemli bir değeri olduğunu, bu yönde yürütülen işlerinde kendisini sevindirdiğini dile getirdi. 

Proje tamamlandığında bölgeye daha fazla turist geleceğine inandığına işaret eden Çiçek, burada medeniyetlerin tarihi ve kültürel izlerinin de görülebileceğine dikkati çekti. Çiçek, ören yerindeki kiliselerin, evlerin ve okulların saygı gösterilip korunarak bugüne kadar getirildiğini vurgulayarak, "Önemli bir tarihi geçmişe sahip bölgenin turizme kazandırılması, ülkemiz için de çok önemli. Çalışmalar ile tarih turizmi canlandırılacak ve herkes burayı görmek isteyecek. Yabancı ülkelerdeki insanlarda buranın tarihini tanımak için bölgeye gelecek. 

Tarih turizmi açısından bölgeyi patlatacak bir proje olacak" diye konuştu. 

Kayaköy Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaköy Ören yeri, yüzlerce yıllık ortak geçmişin, kültür çeşitliliği ve zenginliğinin izlerini taşıyor. Kayaköy'ün "dostluk ve barış köyü" olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Derneği işbirliğiyle proje hazırlanmış, bu çalışmalar sonunda 736 sivil mimari örneği ve şapeller bulunan Kayaköy, 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilmişti. 


Son Saat


Geri Dön