23 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı! İlk kez düşüş var!

Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı! İlk kez düşüş var!

Kur Korumalı mevduat hesabı uygulamasına geçildiğinden beri bir ilk yaşandı. Kur korumalı mevduat büyüklüğü haftalık bazda düşüş kaydetti.



Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının toplam büyüklüğü 18 Kasım 2022’de sona eren haftada bugüne kadarki ilk haftalık düşüşünü kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun paylaştığı verilere göre 11 Kasım 2022’de sona eren haftada 1,47 trilyon TL olan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının büyüklüğü, geçtiğimiz hafta 1,46 trilyon TL’ye indi.

Bir süredir Dolar/TL kurunda 18,60 seviyesi etrafında yatay bir seyir devam ediyordu.

Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyetinde de aşağı yönlü bir seyir görülmüştü. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı bütçe istatistiklerine göre, Ekim ayında kur korumalı mevduatın bütçeye doğrudan maliyeti 6,7 milyar lira oldu. Böylece son 5 ayın en düşük aylık maliyeti ortaya çıkmış oldu.

TOPLAM YÜK 91.6 MİLYAR LİRA OLDU

Ekim ayı itibarıyla kur korumalı mevduatın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) payına düşen maliyeti ve vergi muafiyetleri haricindeki toplam yükü 91,6 milyar liraya çıktı.

Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı! İlk kez düşüş var!

BEKLENTİLER DAHA FARKLIYDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kasım ayının başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumdaki konuşmasında kur korumalı mevduat uygulamasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) maliyetinin Hazine’nin üstlendiği 91,6 milyar liradan daha düşük olabileceğini söylemişti.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön