24 / 04 / 2024

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Küresel borç miktarı, 2020 yılında koronavirüs pandemisinin de yansımalarıyla 33 trilyon dolar tutarında yükseliş kaydederek 292,6 trilyon dolar olmuştu. Peki 2021'de borçlar ne kadar oldu? İşte ayrıntılar...



Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) hazırladığı ve merakla beklenen "Küresel Borç Monitörü" isimli raporu açıklandı ve ilgi çekici veriler gündeme geldi. Merakla beklenen raporda, küresel borç miktarının, geçtiğimiz senenin sonu baz alınarak 2020 yılıyla karşılaştırıldığında 10 trilyon dolardan fazla yükselerek 303 trilyon doları gördü. 

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Küresel borç miktarı, 2020 yılında koronavirüs pandemisinin de yansımalarıyla 33 trilyon dolar tutarında yükseliş kaydederek 292,6 trilyon dolar olmuştu.

Borsagündem'de yer alan habere göre; küresel borç miktarlarında geçtiğimiz sene kaydedilen yükselişle özellikle Çin ilk sırada yer alacak şekilde gelişmekteki piyasaların borç tutarlarında gerçekleşen yükseliş etki gösterdi. Sektör kapsamındaysa en büyük yükseliş, kamu ve finansal olmayan firmaların borçlarında kaydedildi.

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Küresel borç miktarının GSYH'ye oranında gerileme

Ekonomik toparlanma ve enflasyondaki yükseliş, borçların istikrar kazanmasını sağlarken, global borç miktarının ülkelerin toplam GSYH'sine oranıysa geçtiğimiz sene yüzde 351'e düştü.

Küresel borç tutarının ülkelerdeki GSYH'sine oranı 2020 senesinde yüzde 360 oranını aşarak bütün yılların en fazla olan seviyesine ulaşmıştı. Bu zamanda gerçekleşen gerilemeye karşın küresel borç miktarının GSYH'sine oranı pandemiden önceki döneme göre 28 puan fazla oldu. 

Borç mikarının nasıl dağıldığı masaya yatırıldığında, hanehalkının borçları 2021 yılının bitiminde 56,9 trilyon dolar olarak kaydedilirken, finansal olmayan firmaların borçların 88,8 trilyon dolar şeklinde, kamuya ait borçların 88,1 trilyon dolar olarak ve banka gibi finansal şirketlerin borçların 69,8 trilyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü.

Toplam GSYH'ye oranlarına bakıldığında, geçtiğimiz sebe hanehalkının borç oranı yüzde 66,4'ten yüzde 64,8'e düşerken, finansal olmayan firmaların borç miktarı ise yüzde 101,6 oranından yüzde 98,4'e oranına düştü. Aynı dönemde kamunun borç oranı yüzde 106,6'dan yüzde 104,7'ye gerilerken, finansal firmaların borç oranları da yüzde 85,8'den yüzde 83'e düştü. 

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Çin'in borcu 60 trilyon dolara yükseldi

Gelişmiş ekonomilerde bulunan genel borç miktarı 2021 yılında 207,8 trilyon dolar olarak belirlenirken;  Brezilya, Hindistan, Türkiye, Çin ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ekonomilerde toplam borçlarının ise 95,7 trilyon dolar civarında olduğu belirlendi. Bu süreçte Çin'deki borç tutarında dikkat çeken bir yükseliş kaydedilirken, ülkedeki borç miktarı geçtiğimiz sene 7 trilyon dolar yükselerek 60 trilyon dolar olarak gerçekleşti.

Küresel borç miktarında rekor kırıldı!

Türkiye geneline bakıldığındaysa borçların GSYH'ye olan oranları değerlendirildiğinde; geçtiğimiz senenin son çeyreğinde 2020'nin aynı dönemine göre; hanehalkının borç oranı, 1,8 puan düşerken yüzde 16,2 olarak gerçekleşti. Finansal olmayan firmaların borçları ise 1,3 puan yükseldi ve yüzde 73 oldu. Kamunun borçları ise 1,1 puan yükseldi ve yüzde 43,4'e olarak gerçekleşti. Türkiye genelindeki banka gibi finansal kurumların borçları ise bu süreçt 6 puan yükseldi ve yüzde 34 olarak kaydedildi.

2022'de temettü ödemesi yapacak ilk 8 şirket açıklandı!

Demir fiyatlarında rekor artış: Tonu 12 bin 700 TL!

Emekliler bayram edecek! İkramiyeler 2.500 lira...

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Ucuz kredi fırsatını kaçırmayın: Başvurular başladı!

Rusya Ukrayna savaşı akaryakıtı vurdu! Benzin ve motorine büyük zam geliyor!

Çiftçiler bayram edecek! Mazot ve gübre desteği ödemeleri yatıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön