19 / 03 / 2024

Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi açıldı!

Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi açıldı!

Ankara'nın üçüncü en büyük ibadethanesi olan Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi bugün cuma namazından sonraki törenle açıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. 



İnşaatına 6 yıl önce başlanan Kuzey  Ankara  Merkez Camisi ve Külliyesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. İstanbul'daki tarihi dört camiden esinlenerek yapılan cami Ankara'nın üçüncü en büyük ibadethanesi olan camide aynı anda 15 bin kişi ibadet edebilecek. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde, Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi'nin resmi açlışı bugünkü cuma namazından sonra yapıldı. Yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahip cami, Esenboğa Havalimanı yolu üzeirndeki Kuzeykent'te 125 bin metrekarelik alan üzerinde konumlanıyor. 

 Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi açıldı!

Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi, başkentin sembol mekanların biri olmaya aday.  Caminin kubbesinin yüksekliği 35 metre, çapı 16 metre olan caminin, ikisi 46 metrelik iki şerefeli, ikisi 64 metrelik üç şerefeli olmak üzere 4 minaresi bulunuyor. Külliye içindeki iki arastada yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip 50 dükkan yer alıyor.

Cami ve külliyenin açılmasının ardından yaklaşık 7 bin dini eserin bulunduğu kütüphane de vatandaşların kullanımına sunuldu. Külliye alanında, Kuzeykent'in bulunduğu vadiye bakan hasbahçe, çay-kahve köşkü ve Osmanlı-Türk mutfağı bölümleri ile süs havuzu ve vatandaşların dinlenebilmesi için çok sayıda bölüm mevcut. 

Külliye alanında inşa edilen, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek nitelikteki 5 bin kişilik kongre merkezi, Türkiye'de tek salonda en fazla katılımcının ağırlanabileceği mekan olma özelliğini taşıyacak. Ayrıca, Irak'ın Samarra kentindeki Samarra Camisi'nin minaresinden esinlenilerek yapılan "Seyir Kulesi" bulunuyor. Projede, 200 araçlık 5 katlı otopark da bulunuyor.

 Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi açıldı!

Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Özcan Gökçebay, caminin, İstanbul'daki klasik Osmanlı camilerinin mimari özelliklerini taşıdığını hatırlatarak, "Fil ayağı dediğimiz ana kolonlar Süleymaniye, dört tarafında yüksek ışıklandırma pencereler konularak Nuruosmaniye, dış avlu ve dış saçak bölümündeki görünüm Üsküdar'daki Mihrimah Sultan ve iç mekanda Beyazıt camilerinden esinlenilmiştir. Dolayısıyla 4 klasik Osmanlı camimizden esinlenilerek güzel bir eser ortaya konuldu." dedi.

Gökçebay caminin, Kocatepe ve Melike Hatun'dan sonra kapalı alan itibarıyla kentteki üçüncü büyük ibadethane olma özelliği taşıdığını bildirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Burası kongre merkezi, misafirhanesi, arasta ve bedesten dükkanları, hasbahçe, kabul salonu dediğimiz bölümleriyle tamamen İslam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz. Bilim merkezi ismini şundan dolayı kullanıyoruz. Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin, malumunuz geçtiğimiz yıl Hakkın rahmetine kavuştu. İstanbul'da onun eserlerinin bulunduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi var. O müzede sergilenen eserlerin birebir kopyaları, bu alanın devamında yapılması düşünülen İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergilenmesi planlanmaktadır. Dolayısıyla o müze projesi hayata geçirilirse, burasının Diyanet İşleri Başkanlığı Kuzey Ankara Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini söyleyebiliriz."

 


Geri Dön