26 / 04 / 2024

Lojman satışlarına avantajlı düzenleme!

Lojman satışlarına avantajlı düzenleme!

Geçtiğimiz yıl satışa çıkarılmalarına karar verilen 108 bin kamu lojmanının 3 bini satıldı. Kalan lojmanlar için Bakanlık tarafından satışları daha cazip hale getirmek için 120 ay taksitle ödeme imkanı getirildi…



Geçen sene Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan ve kamu lojmanlarının satış yöntemini düzenleyen bildiride Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenleme gerçekleştirdi. Sözcü'den Erdoğan Sözer'in haberine göre, yeni düzenlemede kamu lojmanlarının satış işlemleri ile ilgili tüm yetkiler Maliye Bakanlığı'ndan alınarak daha önce Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de devredildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verildi. Lojmanların satışına artık lojmanların sahibi olan kurumların karar veremeyeceğine dair yeni bildiri Resmi Gazete'de yayımlandı. 

120 ay taksitle satış

Kurumların mülkiyetinde ya da tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutlarından kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulanlar doğrudan satışa çıkarılacağı yeni düzenleme ile belirlendi. Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulan kamu konutları satış için uygun hale gelebilecek.  Asker, polis ve yargı mensuplarının kullandığı lojmanlar satışa çıkarılmayacak ve lojmanlarda oturan memurlara satışlarda öncelik verilecek.  İsteklilerin çıkmadığı, eksik belgesi olan ya da teklifleri uygun görülmeyen ihaleler istekli çıkmayan ihalelerde,  lojmanlar tekrardan ivedilikle satışa çıkarılacak.

Lojman satışlarına avantajlı düzenleme!

Bugüne kadar uygulanan tebliğde lojmanları peşin almak isteyenlere yüzde 10 indirim uygulanıyor, taksitle almak isteyenlere ise yüzde 20'si peşin olmak üzere en fazla 4 yıl ve 48 ay taksit yapılabiliyordu. Ayrıca takside bağlanan borçlar da her yıl kanuni faiz oranında zamlanıyordu. Yeni tebliğle lojmanlar yüzde 20'si peşin 6 yıl 60 ay taksit veya yüzde 30 peşinat ve 10 yıl 120 ay taksit seçenekleriyle satılabilecek. Taksitlere her ocak ve temmuz ayında TÜFE artışı kadar zam yapılacak, yıllık TÜFE yüzde 12'yi aşarsa, aşan kısım zam olarak yansıtılmayacak. 

Eski bildiriye göre lojmanları peşin almak isteyenlere yüzde 10 indirim uygulanıyor ve taksitle almak isteyenlere de yüzde 20'si peşin olmak üzere en fazla 4 yıl ve 48 ay taksit seçeneği veriliyordu. Yeni düzenlenen bildiriye göre lojmanların satış seçenekleri şu şekilde gerçekleşecek:

-Yüzde 20'si peşin 6 yıl 60 ay taksit
-Yüzde 30 peşinat ve 10 yıl 120 ay taksit 

Kamuda toplam 235 bin lojman var

Geçtiğimiz yıl itibari ile kamuya ait toplam 235 bin 691 adet lojmanın, satılamayacak halde olan 30 bin 230'unda emniyet, asker ve yargı mensupları barınıyor. Bu sebeple yeni düzenleme ile 105 bin 461 lojman kazançlı bir şekilde satışa çıkarılabilecek. 


Kamu konutu satın almak isteyene taksit imkanı!


Geri Dön