19 / 04 / 2024

Lüks caddelerdeki arsa fiyatları düştü!

Lüks caddelerdeki arsa fiyatları düştü!

Konut sektöründe yaşanan durgunluk arsa fiyatlarına da yansıdı. Konut sektöründe yatırımların azalması, arsa fiyatlarını da düşürdü.  TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konu ile ilgili konuştu...



Konut sektöründe yaşanan gelişmeler doğrudan arsa fiyatlarına yansıdı. Konutta yatırımların azalması, lüks cadde ve ilçelerdeki arsa fiyatlarınının düşmesine neden oldu. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye’de genelde konut yapış metodumuzda nakit arsa alımı çok tercih edilen bir yol olmadığı için arsaların reel değer artışını izlemek oldukça zor. Hasılat paylaşım ve kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile konut geliştirmenin yaygın olması, nakit el değiştirme sayısının azlığı arsa değerlerindeki değişimi izlemeye çok fırsat vermese de oranlardaki değişim bu yıl belirgin olarak görülüyor" dedi.

Dünya Gazetesi'nden Uğurcan Gökçen'in haberine göre Maya, "Bu dönemde arsa değerlerindeki artış geçtiğimiz yıllardakine benzer bir performans göstermiyor" diyen Maya, "Dolar bazlı olan piyasalarda TL'ye dönüş, konut fiyatlarındaki artışın geçtiğimiz yıllara kıyasla azalması ve yeni proje sayılarındaki düşüş arsa değerlerini de etkiliyor. Şu anda arsa fiyatlarındaki artış aynı konut fiyatlarındaki gibi kısmi gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

Lüks caddelerde düşüş yaşandı

Bağdat Caddesi'nde arsa değerinde düşüş yaşandığını belirten Maya, "Önceki dönem konutların çok yüksek bedellerle satılacağı öngörüsü ve yanlış fizibiliteler nedeniyle Bağdat Caddesi civarında geçtiğimiz yıllarda yüzde 82'ler mertebesine kadar çıkan kat karşılığı oranları, bugün artık normal seviyelerine geri geldi. Bu seviye de yüzde 65 ve yüzde 70 arası... Bu da aslında dolaylı olarak arsa değerinin de düşmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Maya'nın ifadelerine göre, Bağdat Caddesi'nde arsası olan bir yatırımcı, kat karşılığı müteahhitte verdiği evinden -eğer 10 daire yapılacaksa- önceki yıla göre 1,5 dairesini kaybediyor. Bu da fiyat düşüklüğü ve satış azlığı nedeniyle neredeyse eşit oluyor.


Geri Dön