20 / 04 / 2024

Mahkeme kararıyla satılan konut ucuza mı gider?

Mahkeme kararıyla satılan konut ucuza mı gider?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Annem ve 3 kardeşine arsa ve bir daire kalmıştı. Biz satılsın herkes payını alsın istiyoruz. Fakat yengem, “Dava açın, mahkemede ucuza satılır.” diye bizi korkutarak dava açmamıza engel oluyor. Dediği gibi gerçekten ucuza kendisi alabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Dedemizden, annem ve 3 kardeşine içinde gecekondu olan bir arsa ve bir daire kalmıştı. O zamanlar önemsemedikleri için arsadaki gecekonduyu dayımlar kullandı ve şu an 3 kardeş vefat etti. Bir tek teyzem sağ. Bir dayımın eşi o evde oturuyor.

Biz satılsın herkes payını alsın istiyoruz. Fakat yengem, “Kayınpederim bize verdi, ben satmam. Dava açın, mahkemede ucuza satılır. Ben içinde oturduğum için burayı ben ucuza alırım” diye bizi korkutarak dava açmamıza engel oluyor. Dediği gibi gerçekten ucuza kendisi alabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mahkeme kararıyla satılan konut ucuza mı gider?

Dedemizden, annem ve 3 kardeşine içinde gecekondu olan bir arsa ve bir daire kalmıştı. O zamanlar önemsemedikleri için arsadaki gecekonduyu dayımlar kullandı ve şu an 3 kardeş vefat etti. Bir tek teyzem sağ. Bir dayımın eşi o evde oturuyor.

Biz satılsın herkes payını alsın istiyoruz. Fakat yengem, “Kayınpederim bize verdi, ben satmam. Dava açın, mahkemede ucuza satılır. Ben içinde oturduğum için burayı ben ucuza alırım” diye bizi korkutarak dava açmamıza engel oluyor. Dediği gibi gerçekten ucuza kendisi alabilir mi? ● A.A.

★ ★ ★ ★ ★

Önce bahse konu gecekondunun içinde bulunduğu arsanın tapulu arsa olup olmadığının bilinmesi gerekir. Bu konudaki tereddüdüm şundan: Dayının hanımı, “Kayınpeder burayı bize verdi” diyormuş. Verdiyse tapusu olması lazım.

Böyle bir durum varsa hukuki durum farklı, tapu kendilerine verilmediyse durum farklı. Şayet ortada bu dayı ve ailesine verilmiş bir tapu yoksa ortaklardan biri ortaklığın giderilmesi talepli dava açabilir. Böyle bir davada çoğunlukla bölerek paylaşım olamayacağı için satışa karar verilir. Satışta gayrimenkul açık artırmaya çıkarılır, en yüksek meblağı veren satın alır.

★ ★ ★ ★ ★

Evet bir ihtimal var ama satışta kesinlikle ucuza gidecek diye bir kural yok. Ucuza gider diye akıllara yerleşmiştir ama böyle bir kesinlik yoktur. Ayrıca ortaklığın giderilmesinde ortakların daha ucuza almak gibi bir avantajları da yoktur.

Sadece teminat yatırmazlar ve ihaleyi kazanırlarsa kendilerine düşecek meblağı ödemez, diğer ortaklara düşecek satış payını öderler. Avantaj diye kabul ederseniz avantaj budur ama bu diğer ortaklar için dezavantaj değildir. Dolayısıyla ortaklığın giderilmesi talebi için tereddüde neden yoktur.


Geri Dön