18 / 04 / 2024

Yatırım amaçlı satılan konut sayısı azaldı!

Yatırım amaçlı satılan konut sayısı azaldı!

Kamu bankalarının düşük faizle konut kredisi kullandırmasıyla beraber ipotekli konut satışı Eylülde %410 arttı. Konut kredili satışlar rekor düzeyde artarken yatırım amaçlı satılan konut sayısı azalmaya devam ediyor.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül ayında özellikle kamu bankalarının %0.99 faiz oranlı konut kredisi vermesiyle beraber ipotekli konut satışlarında ciddi hareketlilik yaşandı. Verilerine göre ipotekli konut satışları eylül ayında önceki yılın aynı ayına kıyasla %410 artış gösterdi. Kredipazarı'nda yer alan habere göre; Eylül’de ipotekli satılan konut sayısı 57.811’i buldu. İpotekli satışların katlanmasıyla toplam konut satışlarında %15'lik artış meydana gelse de diğer satışlarda azalma devam ediyor.

Kredili Satışlar Yüzde 1500’e Kadar Arttı

İpotekli konut satışı tüm Türkiye’de %410 artarken bazı illerde satışlar çok daha fazla yükseldi. İpotekli satışların en sert arttığı il %1500 artışla Karaman oldu. Öte yandan artışın en yavaş olduğu il %187 artışla Bartın olarak kayıtlara geçti. İstanbul’da ise ipotekli konut satışı önceki eylül ayına göre %368 artış gösterdi.

Faiz İndirimleri Etkili Oldu

Konut sektörünü hareketlendirmek için kamu bankalarının aylık %0,99 faizle kredi kampanyası yapması sonrası konut sahibi olmak isteyen tüketiciler bankalara akın etmiş görünüyor.

Kredisiz Satışlar Düştü

Öte yandan TÜİK verilerine göre ipotekli konut satışı artmakla beraber diğer konut satışlarında azalma yaşanıyor. Geçen yılın eylül ayında ipotekli olmaya diğer satışlar 115.900 konut satılırken, bu yılın eylül ayında 89.100’de kaldı. Bu durum da sektördeki toparlanmanın henüz istenen seviyeye varmadığı şeklinde yorumlanıyor. Zira gelecek dönemde dolar kurunda yaşanacak bir hareketlilikle beraber faizlerin yeniden yükselmesi halinde konut sektörü birkaç ay önceki kara günlerine geri dönebilir.

2019 Eylül'de 146 bin 903 konut satıldı!


Geri Dön