24 / 04 / 2024

Malatya Hekimhan'daki hasarlı binalar meclis gündeminde!

Malatya Hekimhan'daki hasarlı binalar meclis gündeminde!

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle oluşan hasara ve alınacak önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Ağbaba, sorularını Başbakan Davutoğlu'na sordu..



Malatya Hekimhan daki hasarlı binalar meclis gündeminde!


Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın Hekimhan ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle oluşan hasara ve alınacak önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Ağbaba, sorularını Başbakan Davutoğlu'na sordu. 


Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde olan ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Malatya İlinde arka arkaya irili ufaklı depremler meydana geldiğini ifade eden Ağbaba "29 Kasım 2015 tarihinde Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesi merkezli 5,0 büyüklüğündeki depremde de bazı evlerin duvarları tamamen yıkılmış, pek çok evin duvarlarında derin çatlaklar meydana gelmiştir." dedi.


Depremin üzerinde 5 ay geçmesine rağmen, evleri hasar gören vatandaşların kaygılarının devam ettiğini belirten Ağbaba, evler konusunda nasıl bir çözüm üretileceğinin bilinmediğini söyledi.


Ağbaba'nın soruları


1-  Hekimhan İlçesi Dursunlu Mahallesi’nde meydana gelen depremin ardından hasar tesbit çalışmaları yapılmış mıdır? Kaç evde ne kadar hasar meydana gelmiştir? Evleri hasar gören vatandaşlara yeni ev yapabilmeleri için yardım edilmesi düşünülmekte midir?


2-  Bazı depremzedeler evlerine giremediklerini, eşyalarının kullanılamaz hale geldiğini, hayvan yemlerinin küflendiğini belirterek, kendilerine sadece gıda yardımı yapıldığını, kalıcı çözüm beklediklerini belirtmektedirler.Hekimhan İlçesi’nde depremden zarar gören vatandaşlara ne zaman kalıcı çözüm üretilmesi planlanmaktadır?


3-  Bahar aylarının gelmesi ile birlikte şehirden tekrar köylerine dönüp, tarım ve hayvancılık işleriyle uğraşacak vatandaşlar, derin yarıkların olduğu evlerine girmekte tedirgin olduklarını, ancak mecburen bu evleri kullanmak zorunda kaldıklarım ifade etmektedirler. Geciken onarım veya yeni ev yapımı nedeniyle, insanların can güvenlikleri tehlikededir. Hekimhan’da belirtilen sebeplerle can yakıcı bir durum ortaya çıktığında bunun sorumlusu kim veya kimler olacaktır?


4 - Malatya ilinde olası bir depreme karşı yapılan hazırlıklar hangi aşamadadır? Geçmişte çok büyük acılar yaşayan Malatya’nın depremsel gerçekliği kamuoyuna yeteri düzeyde anlatılmakta mıdır?


5- Malatya ilinde depreme dayanıklı ve dayanıksız bina tespitleri yapılmış mıdır? Yapılmış ise depreme dayanıklı ve dayanıksız bina sayısı kaçtır? Yapılmamış ise ne zaman yapılması planlanmaktadır?





Geri Dön