29 / 03 / 2024

Maliyet ve kurdaki artış konut fiyatlarına yansıdı!

Maliyet ve kurdaki artış konut fiyatlarına yansıdı!

Konut fiyatlarındaki yüzde 19'luk yükselişi değerlendiren Ağaoğlu, "Müteahhitler uzun süredir maliyetteki artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyetten gelen yük yansımaya başladı" dedi.



Merkez Bankası tarafından Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Türkiye Konut Fiyatı Endeksi'nin sonuçları açıklandı. Buna göre TKFE temmuzda yıllık bazda yüzde 18,76 yükseldi. Endeksteki yükselişi değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar” dedi. Küresel ekonomideki dalgalanmanın maliyetleri artırdığına dikkati çeken Ağaoğlu, iç piyasada satışların yolunda gittiğini söyledi. 


NAKİTLE EV ALINIYOR 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir inşaat imalatında kullanılan malzemeye 1,5 yılda yüzde 50'ye yakın zam geldiğini inşaatçıların bunu fiyatlara yansıtmak zorunda olduklarını söyledi. Ancak asıl konut zamlarının önümüzdeki süreçte yaşanacağına dikkat çeken Demir, “Çünkü şu an inşaat malzemelerine halen zam geliyor. İki sene önce 68-70 liraya aldığımız betonun metreküpüne şu anda 150 lira ödüyoruz” dedi. Demir, faizlerin yükselmesi nedeniyle insanların ev almaya başladığını belirterek, dolar ve altının yükselmesiyle buradan gelen paranın konuta yöneldiğini anlattı. 


Daha çok oturmak için


Demir, konutta son dönemde yatırımcıdan ziyade oturumcuların alım yaptığını bildirdi. Maliyetlerde reel büyük bir artış olmadığını kaydeden Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ise artışın tamamen kura bağlı olduğuna dikkat çekti.


Bugün ev alan tüketici kazanır


Dövizdeki yükseliş nedeniyle konut fiyatlarının ileride artacağını öngören tüketicilerin bu dönemde konut alımını artırdığını ifade eden Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, tüketici talebindeki bu artışın da fiyatları yükselttiğini söyledi. Henüz konut maliyetlerin fiyata yansımadığını dile getiren Baygan, bugün ev alanın kazanacağını aktardı. Konut fiyatlarında gerileme beklemek için elle tutulur hiçbir neden olmadığına işaret eden Baygan, "Son 10 veya 20 yıldır çok yanlış bir nokta değilse hiçbir konut alım kararı zarar ettirmemiş. Son yılın 18 ve 26 gibi şehirler bazındaki artışı bile enflasyon düşünce nette en azından mevduat faizi net kazancından yüksek" değerlendirmesinde bulundu.


Akşam


Geri Dön