19 / 03 / 2024

Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim?

Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir daire, bir yazlık, bir otomobil ve az bir maddi birikimim var. Eşim ikinci eş. İlk eşimden iki çocuğum var, ikinci eşimden çocuk yok. Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.





Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Ben 70, eşim 60 yaşında. Bir daire, bir yazlık, bir otomobil ve az bir maddi birikimim var. Eşim ikinci eş. İlk eşimden iki çocuğum var, ikinci eşimden çocuk yok. Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim? Edemezsem yine tamamından yararlanma imkanını sağlayabilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Ben 70, eşim 60 yaşında. Bir daire, bir yazlık, bir otomobil ve az bir maddi birikimim var. Eşim ikinci eş.

İlk eşimden iki çocuğum var, ikinci eşimden çocuk yok. Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim? Edemezsem yine tamamından yararlanma imkanını sağlayabilir miyim? ● S.T.

 

Malvarlığımın tamamını eşime devredebilir miyim?

★ ★ ★

Bir kimse hayattayken malvarlığını dilediği gibi kullanabilir. Yani bugün tüm malvarlığınızı eşinize verebilir veya yararlanmasını sağlayıcı tedbir alabilirsiniz. Ancak problem vefatınızdan sonra ortaya çıkar.

Çünkü mirasçılarınız ikinci eş ve ilk eşten olan çocuklarınız. Normalde eşiniz malvarlığınızın dörtte birine, çocuklarınız dörtte üçüne sahip olacak. Ancak çocuklarınızın payından bir kısmını eşinize aktarabilirsiniz ama bir kısmına hiç dokunamazsınız.

Bu dokunamayacağınız kısım, çocuklarınızın miras payının yarısıdır. Yani bugünden vasiyetname de yapsanız, bağış da yapsanız bu pay çocuklarınıza kalır.

★ ★ ★

Ancak, bugünden malvarlığınızın intifa hakkını eşinize devredebilirsiniz. Böylece eşiniz intifa hakkının devredildiği tarihten itibaren bu mallardan yararlanır ancak yine o tarihten itibaren sizin yararlanma hakkınız son bulur.

Bu istenilen bir durum mudur bilemiyorum. Bunun dışında bir vasiyetname yaparak malvarlığınızın intifa hakkını eşinize vasiyet edersiniz, kuru mülkiyet çocuklarınıza kalır.

Bu durumda eşiniz ölene kadar yararlanma hakkına sahip olur, vefatı ile de çocuklarınız tam malik olur. Bunlardan bir seçim yapmak ve gerekiyorsa intifa hakkının devri için tapu dairesine vasiyetname yapmak için de notere gitmeniz gerekecektir. Ama her iki halde de bir meslektaşımın yardımını almanızı tavsiye ederim.


Geri Dön