23 / 04 / 2024

Mansup mirasçılık nedir?

Mansup mirasçılık nedir?

Miras hukukunda bir kimsenin ölümü üzerine mirası (malları, hakları ve borçları), Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçılarına geçiyor. Mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanıyor. Peki, mansup mirasçılık nedir?



Mansup mirasçılık nedir?

Bir kimsenin ölümü üzerine mirası (malları, hakları ve borçları), Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçılarına geçiyor. Mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanıyor. 


Bir kimse isterse gerçek, isterse bir tüzel kişiyi mirasçı olarak atayabiliyor. Kanuni mirasçılar da kanuni miras paylarına ek olarak vasiyetname ile mirasçı atanabiliyor. 


Birden çok kişinin mirasçı olarak atanması mümkün olup; Mirasçı atama bedelli veya bedelsiz olabiliyor. Bedelli mirasçı atanmasının miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekiyor.


Mansup mirasçılık nedir?

Kanuna dayanan mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesine dayanan mirasçılığa da “mansup mirasçılık” deniyor. 


Atanmış mirasçı olarak da nitelendirilen mansup mirasçılıkta; mansup mirasçılar mirasçılık sıfatları hakkında kendilerine atanmış mirasçı olduklarını gösterir resmi bir belge verilmesini sulh hakiminden isteyebiliyorlar.


Bu doğrultuda vasiyetnameye itiraz olup da tenkis veya iptal davası açılmış ise bu belge verilmeyip bu davaların sonuçlanması bekleniyor.


Kanuni mirasçılık belgesi.. 

Vasiyetnamenin açılmasından sonra talep halinde kanuni mirasçılara mirasçılık belgesi veriliyor. 


Ancak mirasçılık belgesinde kanuni mirasçılarla beraber vasiyetnameden de söz edilerek atanmış mirasçının gösterilmesi gerekiyor.


Veraset yoluyla veya ivazsız suretle intikalin vergilemesi!



Geri Dön