19 / 04 / 2024

Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için eski yapılarda ve yeni inşa edilen yapılarda mantolama yapılıyor.Peki mantolama yaptırmak mecburi mi?Mantolama yaptırmamanın cezası var mı?



Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Mantolama , dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasına deniyor.Mantolamaya ısı yalıtımı adı da veriliyor.


Dış cephe mantolaması iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesine de yarıyor.Daha az yakıt kirliliği oluyor ve binaların da ömrü uzamış oluyor.


Mantolama işlemi aşamaları ise şöyle sıralanıyor; 

-Zemine aliminyüm başlangıç profili çakılıyor, 

-Başlangıç profili çakıldıktan sonra yalıtım levhasının arka yüzüne özel karışımlı harcı sürülerek zemine yerleştiriliyor, 

-Daha sonra dubelleme yapılarak levha sabitleştiriliyor,

-Donatı sıvası fileleme işlemleri de yapıldıktan sonra hafif ince sıva işlemleri yapılıyor, 

-Mantolama uygulamasının son aşaması olarak da boyama işlemlerine başlanır. 


Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Binalardaki ısı kayıplarının azaltılması, enerji tasarrufu sağlanması ve uygulama esaslarının belirlenmesi amacıyla hazırlan 2000 yılında Resmi Gazeteye yayımlanan yönetmelik ile bu uygulama zorunlu hale geliyor.


Yeni yapılacak olan yapıların mantolama yapılarak inşaatlarını tamamlaması gerekirken,eski yapıların ise 2017 yılına kadar mantolama yaptırması gerekiyor.

Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu oluyor.



Mantolama yapılmazsa cezası nedir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön