28 / 03 / 2024

Mantolama zorunluluğu 2017!

Mantolama zorunluluğu 2017!

2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi olmadan dairelerin satış işlemleri gerçekleşemeyecek. Peki, mantolama zorunluluğu var mı? Mantlama olmadan bu belge alınabilir mi?



Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmelikleri gereğince, 2 Mayıs 2017 itibariyle Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlar tapu alım-satım işlemine konu olamayacak.


Enerji kimlik belgesi, enerji israfının önlenmesi adına binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimini sınıflandırlandıran, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi hakkında bilgileri içeren belge oluyor.


Bu belgenin 2 Mayıs 2017 tarihine kadar alınması gerekiyor. Bu durum akıllara mantolama zorunluluğunu da getiriyor. Enerji kimlik belgesinin yanı sıra binalara mantolama yapılması da zorunlu mu? Mantolaması olmayan bir binaya enerji kimlik belgesi verilmez mi? Mantolama olmadan tapu devir işlemi yapılamaz mı?


Bu soru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanıyor:


"Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 02.05.2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır."


Ayrıca,  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu işle sorumlu Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne gelen bir dilekçeye verilen cevap da şu şekilde sıralanıyor:


Bakanlıktan 15/12/2011 Tarih ve 110 sayılı cevap:


“... 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir. Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir...”


Buna göre, eski binalar için mantolama zorunluluğu bulunmayıp, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor.



Binalar için Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön