28 / 03 / 2024

Mantolama yaptırma zorunluluğu var mı?

 Mantolama yaptırma zorunluluğu var mı?

Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor.Peki mantolama yaptırma zorunluluğu var mı?İşte binalarda mantolama işlemleri..



Mantolama yaptırma zorunluluğu var mı?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılması gerekiyor.Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgiyor.Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Böylelikle binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


2000 yılında resmi gazetede yayınlanan yönetmelik ile mantolama uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Mantolama yaptırılmamış yapılar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor.Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. 


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi bir durumda yasal yaptırımlar uygulanıyor. Örneğin, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.

 

Mantolama yapıldıktan sonrak işlem,Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma, soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan "Binalarda enerji kimlik belgesi" nin  alınması gerekiyor.Enerji kimlik belgesi olmayan binalarında yine 2017'ye kadar bu belgeyi almaları gerekiyor.


Mantolama metrekareye göre, 30 ile 50 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bu fiyatlar kullanılan malzemeye, kullanılacak yapıya, yapının yer aldığı bölgeye göre de değişiyor.



Sitede mantolama zorunlu mu?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön