26 / 04 / 2024

Konut kredisi sigorta zorunluluğu var mı?

Konut kredisi sigorta zorunluluğu var mı?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler, hayallerindeki eve bankalardan konut kredisi kullanarak sahip olabiliyor. Peki, konut kredisi sigorta zorunluluğu var mı? Konut kredisi sigorta zorunluluğu kalktı mı?



Konut kredisi sigorta zorunluluğu var mı?

Ev sahibi olmak isteyen kimseler, hayallerindeki eve bankalardan konut kredisi kullanarak sahip olabiliyor. Kredi sürecinde başvurusu onaylanan tüketici ile sözleşme imzalanıyor.


Bu sözleşme; Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşme oluyor.


Sözleşme imzalama esnasında tüketiciden bazı sigortalar da istenebiliyor. Peki, konut kredisi sigorta zorunluluğu var mı? Konut kredisi sigorta zorunluluğu kalktı mı?


Konut kredisi yönetmeliğine göre; Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamıyor.


Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda oluyor.


Bu sigortanın; kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekiyor. Meblağ sigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamuyor. Sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamaz. Zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümler saklıdır.


Kredi bağlantılı yapılan meblağ sigortalarında kredi borcunun belirlenen vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi sonlandırılıyor. 


Ancak bu işlemin gerçekleştiği anda tüketicinin konut finansmanı kuruluşu tarafından ayrıca bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla; poliçe mevcut koşullarıyla devam ettirilebilir veya kredi borç yapısında gerçekleştirilen değişikliğe göre mevcut sigorta poliçesi teminat tutarları ve sigorta süresi yeniden düzenlenebiliyor.


Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliği tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön