23 / 04 / 2024

Marmaray hattı!

Marmaray hattı!

Marmaray hattı, elektrik enerjisi kullanılarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasiteli bir demir yolu altyapı projesi olarak tasarlandı. Marmaray hattı ile İstanbul' un trafik yükünün hafifleyeceği öngörülüyor....




Marmaray hattı, elektrik enerjisi kullanılarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasiteli bir demiryolu altyapı projesi olarak tasarlandı.  Marmaray  projesi bir yandan İstanbul'un tarihi ve kültürel değerlerinin korunması diğer yandan da toplu ulaşım sistemlerinin çevresel etkilerinin azaltılması açısından büyük önem taşıyor. Marmaray hattı ile İstanbul'un trafik yükünün hafifleyeceği öngörülüyor. 


Marmaray hattı, Gebze ile Halkalı arasında kesintisiz ulaşımı sağlamak amacıyla planlandı. Marmaray hattının tümüyle faaliyete geçmesi için daha 2 yıl gibi bir sürenin var olduğu belirtiliyor. Zira Marmaray'ın sadece Ayrılıkçeşme Kazlıçeşme arasında yapılan hattı devreye girdi. Hizmete açılan Marmaray hattı İstanbul Boğazı'nın altından denizin dibindeki toprağın içinden tünel yapılarak geçirildi. Marmaray hattı nın, 2 yıl sonra Anadolu yakasında Haydarpaşa Gebze demiryolu hattı ve Zeytinburnu Halkalı demiryolu hattı ile entegre olması bekleniyor.


Devreye giren Marmaray hattı yolculuk güzergahı şöyle:

Marmaray boğaz geçişinde çift hat olarak, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giriyor, yeni yeraltı istasyonları ile Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerliyor, boğazın altından geçerek yeraltından Üsküdar'dan geçiyor ve Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşıyor. 


Marmaray'ın hizmete giren bölümünün yani boğaz tüp geçiş bölümünün uzunluğu 1,4 kilometre ve hattın tamamının devreye girmesiyle bu uzunluk 76 kilometre olacak. 


Marmaray hattı güzergahı...

Halkalı, Mustafakemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, İstanbul Boğazı, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Gebze olarak hizmet verecek.



Marmaray hattı!



Marmaray güzergahları!
Rakamlarla Marmaray!
Marmaray projesinin amaçları!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön