28 / 03 / 2024

Marmaris'te arsa fiyatları yüzde 30 arttı!

Marmaris'te arsa fiyatları yüzde 30 arttı!

Marmaris ilçesinde, arsa yetersizliği yüzünden yeni binalar üretilemediği için, var olan binaların ihtiyaca yetmez hale geldiği, bunun da kira fiyatlarında artışa neden olduğu bildirildi.



Türkiye'nin gözde turizm merkezi Marmaris'te, coğrafi yapıya bağlı olarak bina yapılacak arsa sayısının azalması, ilçede yeni bina üretimini olumsuz etkiledi. Turistik ilçede kiralık ev bulmak güçleşirken, kiralar da adeta cep yakmaya başladı. Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, ilçenin etrafı dağlar ve denizle çevrili olduğu için artık inşaat yapılacak fazla boş arsa kalmadığını söyledi. Marmaris'te ev fiyatları ve kiıalarındaki aıtışm, son zamanlarda yeterince konut üretilememesinden kaynaklandığını vurgulayan Soyvural, "Arsa fiyatları son bir yıldır yüzde 30'a yakın artış gösterdi. Bu durum ister istemez ev fiyatlarına yansıyor. Diğer ilçelerle mukayese edildiğinde yeni binalar oldukça pahalı" dedi. Arsa sorununu yüzünden zorunlu olarak kentsel dönüşüme ağırlık vermeye başladıklarını ifade eden Soyvural, bu konuda Marmaris'te ciddi çalışmalar başladığını kaydetti. Soyvural, deprem bölgesinde oldukları için eski binaların yıkılarak yerine daha sağlamlarının yapılmaya başlanmasının da iyi bir adım olduğunu dile getirdi. 


Marmaris'in altyapı problemi olmayan, içme suyu barajı bulunan ender ilçelerden olduğuna dikkati çeken Soyvural, şöyle devam etti: "Altyapı avantajı, havasının iyi ve doğasının bozulmamış olmasından dolayı Marmaris'e ciddi bir talep var. Bu talebi karşılayacak yeni konutlar üretilemediği için evlerin fiyatı hızlı bir şekilde arttı. Kiralık yer konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Marmaris'te kiralık ev yok denecek kadar az. Dolayısıyla bu durum fiyatların yükselmesine neden oluyor. Normal bir ailenin oturabileceği evlerin konumuna ve metrekaresine göre aylık kirası 750 liradan başlıyor, bin 500 liraya kadar çıkıyor." Soyvural, Marmaris'te oturulabilir orta sınıf bir evin fiyatının ise 250 bin ile 450 bin lira arasında değiştiğini bildirdi. 


Apart oteller yıkılarak konut üretilmeye çalışılıyor 

Marmaris'te 1989 yılından itibaren "apart otel furyası" başladığını anlatan Soyvural, o dönemlerde 400 metrekare arsalar üzerine küçük apartlar yapıldığını anlattı. Yatak kapasitesi yeterli olmadığı için bu apartların geçmiş yıllarda talep gördüğünü ifade eden Soyvural, "Ancak gelinen noktada bu apartlara fazla talep kalmadı. Bu nedenle yenilenememiş apartları yıkarak konut üretmeye başladık" diye konuştu. 


Avrupalı satıyor, Ortadoğulu alıyor 

Yabancılara yönelik satışlara da değinen Soyvural, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının 5 yıl öncesine kadar Marmaris'e ciddi talepleri olduğunu ve önemli mülkler edindiklerini söyledi. Son yıllarda Avrupalı yabancıların mülklerini satmaya başladığını belirten Soyvural, "Örneğin son bir yılda kendi firmam tarafından satış yaptığımız yabancılar Lübnan, Filistin, İran ve İrak asıllı müşteriler. Türkiye'yi kendi ülkelerine yakın olması, gelişmiş ve demokratik bir ülke olduğu için tercih ettiler" dedi. 


Son Dakika


Geri Dön