19 / 04 / 2024

Maşukiye'de tarihi mezar taşları restore ediliyor!

Maşukiye'de tarihi mezar taşları restore ediliyor!

Kocaeli'de 19. yüzyıla ait 64 mezar taşı restore edilerek turizme kazandırılacak Osmanlı döneminden kalma Maşukiye'deki tarihi mezarlığın turizme açılması için Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü çalışma başlattı.



Toprak altında kalan 20 mezar taşının gün yüzüne çıkarılmasıyla toplam 64 mezar taşı restore edilecek. Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürü Volkan Şenel, Maşukiye'deki tarihi mezarlığı restore ederek kültürel değerlerin ortaya çıkarılması adına önemli bir çalışma, yaptıklarını belirtti. 



En eski mezar taşının 1874-1875 yılında vefat eden Ubıh kabilesinden Tüccar Musa Beyin oğlu Mustafa Beye ait olduğunu dile getiren Şenel, "Mezarların Çerkeş ve Lazlara ait olduğu görülüyor. Üzerinde Osmanlıca yazıların bulunduğu mezar taşlarının yanına günümüz Türkçe çevrisinin yer aldığı tabelalar yerleştirilecek" dedi. 



Şenel, tarihi belge niteliği taşıyan taşlardan envanter çalışması yapacaklarını vurgulayarak, bunun neticesinde bölgede yaşayan ailelerin, geçmişlerine ait bilgiler bulabileceğini söyledi. Kartepe'nin kentin en önemli turizm bölgesi olduğuna dikkati çeken Şenel, yapılacak çevre düzenlemesi ve restorasyon sonucunda dışarıdan gelen meraklıların, daha rahat araştırma yapabileceğini sözlerine ekledi. 


Yeni Mesaj


Geri Dön