16 / 04 / 2024

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun temeli atıldı!

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun temeli atıldı!

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı 'nın temel atma töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'ın katılımıyla bugün Alibeyköy Meydanı 'nda gerçekleştirildi




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde İstanbul'un nüfusunun 7,5 milyon olduğunu, bu rakamın şu anda 15 milyona ulaştığını belirterek, "Bunları görmek durumundayız. 286 yol ve kavşak düzenlemesini büyükşehir belediyemiz şu ana kadar yaptı. Bütün bunlara rağmen sürekli olarak, her gün 1500 kadar otomobilin İstanbul trafiğine girdiği böyle bir dönemde, tabii ki sıkıntılar yok değil. Toplu taşım kültürünü yaygınlaştıracağız. Toplu taşım kültürünün yanında inşallah istasyonlarımızda bu dönemde katlı otoparkları yaygınlaştıracağız" dedi.


Erdoğan, Alibeyköy Meydanı'nda düzenlenen "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattının Temel Atma ve 201 Erguvan Otobüsünün Hizmete Alım Töreni"ndeki konuşmasında, temeli atılan metro hattının ve hizmete sunulacak otobüslerin İstanbul'a hayırlı olmasını diledi.


54 milyon lira yatırım bedeli olan 20 yol ve kavşağın açılışını dün yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibine, İstanbul trafiğini daha da rahatlatacak bu önemli hizmetleri hayata geçirdikleri için teşekkür etti.


"İstanbul'u, dünyanın en uzun metro ağına sahip ikinci kenti yapmak hedefiyle yola çıktığımızda, birileri buna inanmamış, hatta dudak bükmüştü. Fakat biz, hedefimiz doğrultusunda kararlı bir şekilde çalışmaları sürdürdük. Adım adım neticelerini almaya başlıyoruz" diyen Erdoğan, 2004 yılında sadece 45 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu, bugün 141 kilometreye ulaştırdıklarını, bununla birlikte  Marmaray  gibi dünya çapında bir projeyi tamamlayıp hizmete açtıklarını, ayrıca Boğaz’ın altından lastikli araçların geçiş yapabileceği küresel ölçekteki bir başka tünel projelerinin de devam ettiğini, açılışını 2015'te yapacaklarını söyledi.


Erdoğan, raylı sistem uzunluğunu 2019 yılında 420 kilometreye, daha sonra da 776 kilometreye çıkarma hedeflerine her geçen yıl biraz daha yaklaştıklarını, bugün temelini atacakları hat ile birlikte İstanbul’da halen inşaatı devam eden metro hatlarının uzunluğunun 110 kilometreye ulaştığını kaydetti


- "Günde 1 milyon kişi yararlanacak"


Erdoğan, temelini attıkları 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattı'nın İstanbul'daki metro zincirinin son değil, sadece yeni bir halkası olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Bu metro hattı Mecidiyeköy'de mevcut metro hattıyla, o istasyona entegre olacak. Oradan Topkapı-Edirnekapı-Habibler Tramvay Hattı'na, oradan Tekstilkent-Yüzyıl Mahallesi üzerinden Otogar-Başakşehir metro hattına ulaşılabilecek. Bu metro hattını, daha sonra Beşiktaş ve Kabataş’a kadar uzatarak, iş ve konut yerleşimi bakımından yoğun tüm alanlar arasında kesintisiz ulaşımı sağlamış olacağız. Günde 1 milyon kişinin yararlanabileceği, hesap böyle, bu hattın devreye girmesiyle Mecidiyeköy-Mahmutbey arasındaki yolculuk süresi sadece 27 dakikaya düşecek. Bağlantılı hatlarla birlikte düşündüğümüzde, Mahmutbey'den metroya binen bir kardeşimiz Yenikapı'ya 39 dakikada, Üsküdar'a 48 dakikada, Sabiha Gökçen'e 95 dakikada ulaşabilecek. İstanbul'un nüfusu, şehirdeki araç sayısı ve yoğunluk sürekli artıyor olmasına rağmen, ulaşım konusunda attığımız bu adımlar sayesinde sıkıntı yaşanmasını bugüne kadar engelledik. Belediye başkanlığım dönemimde İstanbul'un nüfusu 7,5 milyondu, şimdi 15 milyona ulaştı. Bunları görmek durumundayız. 286 yol ve kavşak düzenlemesi büyükşehir belediyemiz şu ana kadar yaptı. Bütün bunlara rağmen sürekli olarak, her gün 1500 kadar otomobilin İstanbul trafiğine girdiği böyle bir dönemde tabii ki sıkıntılar yok değil. Toplu taşım kültürünü yaygınlaştıracağız. Toplu taşım kültürünün yanında, inşallah istasyonlarımızda bu dönemde katlı otoparkları yaygınlaştıracağız."


 


- "İstanbul, ulaşımda sadece Türkiye'de değil, dünyada örnek şehir olacak"


 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alibeyköy Meydanı'nda düzenlenen "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattının Temel Atma ve 201 Erguvan Otobüsünün Hizmete Alım Töreni"ndeki konuşmasında, temeli atılan metro hattının ve hizmete sunulacak otobüslerin İstanbul'a hayırlı olmasını diledi.


"Toplu taşım kültürünü yaygınlaştıracağız. Toplu taşım kültürünün yanında inşallah istasyonlarımızda bu dönemde katlı otoparkları yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, "İstanbul'u, dünyanın en uzun metro ağına sahip ikinci kenti yapmak hedefiyle yola çıktığımızda, birileri buna inanmamış, hatta dudak bükmüştü. Fakat biz, hedefimiz doğrultusunda kararlı bir şekilde çalışmaları sürdürdük. Adım adım neticelerini almaya başlıyoruz" dedi.


Metro hatlarıyla ulaşımın daha da kolaylaşacağını dile getiren Erdoğan, bu hatlarla birlikte, trafiğin daha da rahatlayacağını belirterek, "İstanbul'un nüfusu, şehirdeki araç sayısı ve yoğunluk sürekli artıyor olmasına rağmen, ulaşım konusunda attığımız bu adımlar sayesinde sıkıntı yaşanmasını bugüne kadar engelledik" şeklinde konuştu.


Başbakan Erdoğan, çok kısa zamanda Kanal İstanbul ile ilgili ihalenin de yapılacağını söyledi.



Mecidiyeköy Mahmutbey Metro Hattı haritası!



AA




Geri Dön