19 / 04 / 2024

Mehmet Kutman: Emlak balonu Türkiye'nin başına bela olacak!

Mehmet Kutman: Emlak balonu Türkiye'nin başına bela olacak!

Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman, ' Gökdelenden vazgeçip, üretime dönük yerlere dönmemizde çok büyük yarar var. Yoksa ülke olarak başımız belaya girecek ' dedi...



Global Yatırım Holding Başkanı Kutman, 'Gökdelenden vazgeçip, üretime dönük yerlere dönmemizde çok büyük yarar var. Yoksa ülke olarak başımız belaya girecek' dedi.


Global Yatırım Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Türkiye'deki emlak balonuna ilişkin önemli uyarılarda bulundu. CNBCe.com'un sorularını yanıtlayan Kutman, Türkiye'de emlak balonu olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin inşaat yerine üretime yönelmemesi halinde başının belaya gireceğini savunan Kutman, "Türkiye'de her yerde inşaat yapılıyor. Bunlar ekonomiye fazla katkısı olan şeyler değil. Müteahhit, inşaat, gökdelenden vazgeçip üretime dönük yerlere dönmemizde çok büyük yarar var. Yoksa ülke olarak başımız belaya girecek. Bir makine parkının, bir otomotiv fabrikasının, bir buzdolabı fabrikasının ekonomiye çok büyük katkısı var" dedi. 


Dolar 2.10'a çıkabilir Kutman ayrıca, Türkiye'deki dolar ve altın merakının ekonomiye hiçbir yararı olmadığını, aksine zararı olduğunu ifade ederek, "Paranı yatır liraya, lira faizini al ona göre geçin" diye konuştu. Dolarda 2 liranın iyi bir seviye olduğunu kaydeden Kutman, kurun 2.10'a çıkabileceğini söyledi. 


Borçla dönen sektör Diğer yandan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve KONUTDER Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya da, önceki gün yaptığı açıklamada, "Dar ve orta gelir grubuna hitap eden konutlar üretmeliyiz. Bu gelir grubunun ev sahibi olması için kafa yormamız gerekiyor. Sadece A ve B grubuna yönelik üretim pazarda sıkıntı oluşturur" uyarısında bulunmuştu. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre de; geçen yılın tamamında 701 bin 621 konut satılırken, bu yılın 9 ayında satılan konut sayısı 862 bin 154'e ulaştı. Bu yıl satılan konutların yüzde 41.8'i yani 360 bin 742'sinde kredi kullanıldı. Satılan konutların yarıya yalanında kredi kullanıldı. 

Fiyatlar 3 yılda yüzde 42 arttı Sektöre ilişkin bir başka bilgi de REIDIN ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)'den geldi. 


REIDIN-GYODER tarafından açıklanan Yeni Konut Fiyat Endeksi onuçlarına göre, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre konut fiyatları yüzde 42.50 oranında artış gösterdi. 


Aydınlık Gazetesi 


Geri Dön