20 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Çevre Bakanlığı belediyelere rehber olacak!

Mehmet Özhaseki: Çevre Bakanlığı belediyelere rehber olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün bakanlığa bağlanmasıyla, belediyeler üzerinde "Yol gösterici" ve "Denetleyici" bir görev yükleneceklerini belirtti.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AA muhabirine, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmasına yönelik çalışma hakkında açıklamalarda bulundu.


Sağlıklı, kimlikli ve insan odaklı şehirler oluşturma vizyonu çerçevesinde İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesine alınacağını ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu:


"Burada özellikle belediyeler üzerinde yol gösterici ve denetleyici bir fonksiyon icra edeceğimizi düşünüyorum. Merkezde oturup, plan yapıp şehirlere dayatmak yerine şehirleri kendi içerisinde özgür bırakarak, doğru yaptıklarında teşvik edici, sorduklarında yol gösterici ama yanlış yaptıklarında da mutlaka denetleyen bir kurum haline gelmesi bizim amacımız."


"Yerel yönetimlerin önünü açacağız"

Bakanlığın, "Sağlıksız ve kimliksiz" kentlerin oluşmasını engellemek amacını güden bir "Çevre ve şehircilik" anlayışıyla yerel yönetimlerin önünü açacağını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:


"Şehirlerin alt yapısının bitmesi, üst yapıda kimlikli kentlerin oluşturulması ve şehirlerin geliştirilmesi için yol gösterici olmaya çalışacağız. Ünlü bir söz var, 'şehirlerin geleceği o şehirlerde yaşayan yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır'. Merkezi idare gidip, her şehri tek tek nasıl ayağa kaldırırım diye düşünmez. Genel politikaları takip eder, genel prensipleri belirler, ülkeyi komple düşünür ve ayağa kaldırır. Ama o şehirde yaşayan insanlar, valisi, belediye başkanı, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler dahil olmak üzere, şehirleri düşünüp, avantaj ve dezavantajlarını belirleyip, hedef koyarak şehirlerini bir yere götürmek isterlerse, biz onlara destek olmaya devam edeceğiz. Aslında şehirleri kalkındıracak projeler de bunlardır."




AA


Geri Dön