29 / 03 / 2024

Mehmet Özhaseki kentsel dönüşüm projesi Şehr-i Derya'yı anlattı!

Mehmet Özhaseki kentsel dönüşüm projesi Şehr-i Derya'yı anlattı!

AK Parti'den yeniden aday olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'ye deniz getirme projesi ve Eski Sanayi Bölgesi'nin kentsel dönüşüm projesi olan Şehr-i Derya'nın detaylarını da aktardı...



AK Parti'den yeniden aday olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, hayata geçirecekleri yeni projelerle, Kayseri'yi dünya ligine çıkaracaklarını söyledi. 


Şehirde altyapı sorunlarını sıfırladıklarını belirten Özhaseki, Stadyum Projesi, Erciyes Master Planı, Raylı Sistem ve Yamula Barajı gibi projeleri de tamamlayarak dünya şehri olma yolundaki prestij projelerin düğmesine bastıklarım ifade etti. Özhaseki, yeni projeleri Şehr-i Derya, Sahabiye, Yeni Meydan ve Hava İkmal Şehir Parkı projeleri ile Kayseri'yi dünya ligine taşıyacaklarını bildirdi. 


Şehri büyütmek için prestij projelerin ortaya çıkması gerektiğini ifade eden Özhaseki, "Prestij projeler olmadan 'Dünya şehirlerinden birisiyiz' diyemeyiz. Bir taraftan 70 kilometre uzunluğunda bir baraj yaptık; minibüsü olmayan tek büyükşehir; modern spor tesisleri yaptık; Erciyes'te kayak merkezi inşa ettik. Dünyada hiçbir yerel yönetim yok ki tek başına bir kayak merkezi yapsın" dedi. 


"Türkiye'de böyle bir park yok" Başkan Özhaseki, yeni dönemdeki prestij projelerinden biri olduğunu ifade ettiği Hava İkmal Şehir Parkı ile ilgili şunları söyledi: "Burada 160 metre yüksekliğinde Kayseri'nin simgesi olacak bir seyir kulesi planlıyoruz. 


Bu kulenin altında gençlerin güzel vakit geçirebilecekleri gençlik merkezi bulunacak. Şehir Parkı'nda, tabii ki Kayseri mutfağının da olacağı, dünya mutfakları restoranları düşünüyoruz.


Burada sergiler için gösteri sanatları merkezi bulunacak. Par km çevresinde 5 bin600 metre uzunluğunda tartan pistten yürüyüş ve koşu parkuru yer alacak. Ayrıca buradaki hangarların birisinde tarihi geçmişine uygun bir şekilde Havacılık Merkezi ve Müzesi olacak. Yamaç paraşütü eğitim alam, paraşüt kursları, yelken kanat, planör, radyo kontrollü uçak alanları gibi birimler bulunacak. Kayseri, helikopter kullanımı için uygun bir coğrafi konuma sahip. Yeni bir projelerimizden biri de Helikopter Taksi Durağı olacak." 2015'te başlayacakları projeyi 2 yılda bitirmeyi düşündüklerini de dile getiren Başkan Özhaseki, projenin tahmini bedelinin 500 milyon TL olduğunu kaydetti. Özhaseki sözlerinin sonunda Türkiye'de böyle bir parkın bulunmadığım vurguladı. 


Kayseri'ye deniz getirme projesi Özhaseki, Eski Sanayi Bölgesi'nin kentsel dönüşüm projesi olan Şehr-i Derya'nın detaylarını da aktardı. 


1950'li yıllarda yapıldığı zaman şehrin gelişmesine yön vermiş; ama zamanla işlevini yitirmiş olan Eski Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak da "Depremsellik açısından 3. bölgede olsak da 1950'li yıllarda yapılan binaların bir faciaya sebebiyet vermemesi için kaldırılması gerekir. Buraları yıkmak kolay. Ama yerine ne yapılacaksa, 100-200 yıl burada kalacak. Eski Sanayi Bölgesi, 700 bin metrekarelik bir alanda bulunuyor ve bu alanın 450 bin metrekaresi göl olacak. Yani, Kayseri'ye deniz getirme proj esi. Kalan alanın büyük bölümü yeşil alan olacak. Buradaki binaları ise konut olarak düşünüyoruz" dedi. 


Yeni Meydan Projesini açıklayan başkan Mehmet Özhaseki, yeni projenin hayata geçirilmesiyle yüzyıllar boyunca yaşayacak bir meydan olacağını söyledi. 


Birinci etabm birkaç yıl önce yapıldığım, gereksiz bir çok binanın yıkılarak tarihi eserlerin açığa çıkarıldığım dile getiren Başkan Özhaseki, yeni projede valilik binasının geriye çekileceğini belirtti. Özhaseki, "Ben bugüne kadar vali- ; lik binasının mimarisini sevdiğini ifade eden bir tek kişiyle karşılaşmadım. Valilik geriye çekilerek meydanın ovalliği sağlanacak. Yeni valilik binası için birkaç tane proje yaptırdık. Bunları meydanlarımızda Kayseri halkına göstererek anketyapacağız. Hangi bina beğenilirse onu yaptıracağız" dedi. 50-60yıllık binaların bulunduğu Sahibiye bölgesinin de dönüşüme tabi tutulacağım belirten Özhaseki, "Eski Sanayi, Sahabiye, Havaİkmalgibiyerlerde dönüşümü çok doğru yapmamız gerekiyor. Buralarda öyle işler yamalıyız ki herkes Kayseri'yi konuşmalı" diye konuştu. 




DÜRDANE KIRÇUVAL- Kayseri/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön