20 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Konut satışları takipte!

Mehmet Şimşek: Konut satışları takipte!

Bakan Mehmet Şimşek kayıtdışında % 5’lik azalmanın ekonomiye 100 milyar TL kazandıracağını söyledi. Şimşek, yabancıların kira gelirini gizlediğini belirterek "Konut satışları takipte" dedi...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kayıtdışı ekonomi ile mücadeleye yönelik adımların artarak süreceğini söyledi. Mücadelenin ekonomiye katkısının aşağı yukarı hesaplandığını anlatan Şimşek, Yüzde 5’lik iyileşmenin ekonomiye 100 milyar lira kazandıracağını kaydetti. Şimşek “2018 yılına kadar sürecek eylem planında yüzde 26,5 olan kayıtdışılık oranının yüzde 21,5’a düşürülmesi öngörülüyor. Bu 5 puanlık indirim, 2 trilyon lira olan bugünkü ekonomide 100 milyar liranın ekonomiye katılması anlamına gelir. Yüzde 30’lar seviyesinde vergi olduğu için de 30 milyar lira vergi geliri demektir” dedi.


YABANCI YAZLIK KİRA GELİRİNİ GÖSTERMİYOR

Şimşek kayıtdışı ekonomi ile mücadele eylem planında turizm sektörüne yönelik adımların da olduğunu söyledi. Ege, Akdeniz gibi bölgelerde konut alan yabancıların internet ve yerel gazeteler üzerinden kendi ülkelerinde ilanla Türkiye’de satın aldıkları yazlıkları kiraya verdiğini anlattıklarını dile getirdi. Bunun kayıtdışı olduğu ve haksız kazanç oluştuğunu belirten Şimşek, “Kim ticari faaliyette bulunuyorsa yerlisi, yabancısı olmaz ayrım da yapılamaz. Ticari faaliyette bulunan vergisini ödemelidir” diye konuştu.


YAPILANDIRMA FIRSATI ŞUBAT SONUNA KADAR VAR

Bakan Şimşek vergi yapılandırmasına ilişkin ilk taksit ödeme tutarı ile birlikte toplam ödenen miktarı açıkladı. İlk tahsilatı başarılı bulduklarını hatırlatan Şimşek peşin ödemelerle birlikte 3 milyar liralık ödeme gerçekleştiğini söyledi. Çalışma kapsamında 43 milyar TL’lik alacağın yapılandırıldığını söyleyen Şimşek “Peşin seçeneğini seçenlerle birlikte bugüne kadar 43 milyar TL’nin yüzde 7’si ödendi. Bu da yaklaşık 3 milyar demek bu. İlk ay için önemli bir başarı. Ödeme performansı da aybaşı itibariyle yüzde 73 olarak ölçüldü” diye konuştu.


Konut satışı yakın takipte


Bakan Şimşek konut alırken gerçek değeri üzerinden gösterilmesinde büyük sorunlar yaşandığını söyledi. Giderek daha çok insanın kredi kullanarak ev aldığını söyleyen Şimşek Maliye’nin dçapraz denetim ile konutunu 100 lira beyan eden kişinin 200 lira aldığı kredi sorguladığını belirtti. Şimşek, “Maliye onu görüp ‘farkı öde’ diyor. Gayrimenkuller gerçek değerinden beyan edilirse, tapu harçları makul düzeye çekilir” dedi.


KDV'den sonra damga vergisi


Bakan Şimşek Yeni Şafak’ın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği, Vergi Usul Kanunu’nda yapılacak düzenlemeleri içeren taslağı mart ayında kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi. Şimşek, yapılan sözleşmelerde nispi ve maktu oranda alınan ayrıca imza atılan her nüsha başına alınmasıyla işletmeler için ciddi maliyet oluşturan damga vergisi üzerinde bir çalışma yaptıklarını söyledi. Yıllık yaklaşık 10 milyar liralık gelir elde edildiğini kaydeden Şimşek, yapılacak düzenleme ile şimdi her nüsha yerine bir ya da iki nüshadan damga vergisi alınması ile böylece mükelleflerin sözleşme ve benzeri işlemlerinde aşırı maliyetten kurtarılması üzerinde durulduğunu söyledi.


Yeni Şafak


Geri Dön