26 / 04 / 2024

Mehmet Sönmez: Turizm gelirlerinin 50 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz!

Mehmet Sönmez: Turizm gelirlerinin 50 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz!

Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, turizm gelirlerinin 50 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyor ve bu alandaki yatırımlarında paylarını artırmayı hedeflediklerini söylüyor...




Ekonomist, Capital ve Burgan Bank işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması”nda geri sayım başladı. Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, turizm gelirlerinin 50 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyor ve bu alandaki yatırımlarında paylarını artırmayı hedeflediklerini söylüyor.


“Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması”, Ekonomist, Capital ve Burgan Bank işbirliğiyle bu yıl dördüncü kez yapılıyor. Eurobank Tekfen’i satın alarak Türkiye pazarına giren ve ocak ayından bu yana kendi ismiyle faaliyet gösteren Burgan Bank, “odaklı bankacılık” anlayışını benimsiyor. Banka, Kuveytli sermaye avantajının da etkisiyle Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki fon ve sermaye birikimini Türkiye’ye çekmek için ciddi bir atağa girişti. Sönmez ile Burgan Bank’ın yeni dönemi ile hem sektöre, hem de turizme bakışlarını konuştuk.


“Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması”nın sizin için anlamı nedir?


Ödüller 12 kategoride düzenleniyor, geçen yıl 900’ün üzerinde firma katıldı, bu yıl katılım 1000’in üzerine çıkar. Turizm sektöründen, 30 milyar doların üzerinde bir döviz girişi ve 30 milyona yakın turist geldi. Gelecek 15 yıl içinde potansiyel 50-55 milyar dolar. İstanbul’un rolü de giderek artıyor. 2020 Olimpiyatlarını da alabilsek, İstanbul’a gelen 4,5-5 milyon turist sayısı 10 milyona çıkacak. Antalya bana göre doyuma ulaştı. Gaziantep, Kayseri gibi gelişen şehirlere ve 5 yıldızlılardan 4 yıldızlılara kayış var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terörün sonlanmasıyla daha önce gidilemeyen kırsal kesimde de yeni turizm alanları yaratılacak. Biz de bulunmadığımız şehirlerde şubeleşeceğiz.


Yeni hissedarınızın desteğiyle turizm kredilerinde ve proje finansmanında büyüme hedefiniz yükseldi mi?


Yeni hissedarımızın da etkisiyle, uzun vadeli proje finansmanlarında daha aktif rol alacağız. Körfez turizmine çok odaklandık. Kuveyt’ten her yıl 40 bin turist gelirken, bu yıl 85 bin civarında turist bekliyoruz. Türkiye, diğer adresler olan Mısır, Suriye ve Lübnan'dan güvenilirlik anlamında daha öne çıktı. Sermayenin Türkiye’ye gelmesiyle kendilerini daha rahat hissediyorlar.


Bu yıl sonunu 4-4.5 milyar TL toplam kredi vermek istiyoruz, şu anda 3.3 milyar TL seviyesindeyiz. Böylece yıl sonunda yaklaşık 300-350 milyon TL turizm kredisi kullandırmış olacağız. Bu yıl en az yüzde 25 büyüyeceğiz. Sektörün her yıl en az 10 puan üzerinde büyüyeceğiz.



Ekonomist


Geri Dön