20 / 04 / 2024

Mehmet Yontar kimdir?

Mehmet Yontar kimdir?

Ödüllü Türk mühendis Mehmet Yontar, ABD'de hayatını kaybetti. Peki Mehmet Yontar kimdir? Mehmet Yontar daha önce hangi görevlerde bulunmuştur? İşte Mehmet Yontar'ın biyografisi...



Mehmet Yontar kimdir?
Türkiye'nin yetiştirdiği en başarılı gençler arasında yer alan, 1940'lı yılların sonunda ABD'ye yerleşen makina mühendisi Mehmet Yontar yaşamını yitirdi. 

Konya’nın Seydişehir ilçesinde dünyaya gelen, harp okulunu 1. sırada bitirip Robert Koleje askeri öğrenci olarak kayıt yaptıran Mehmet Yontar, üstün başarısı nedeniyle yurt dışına gönderildi. 1949 yılında ABD’nin Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmak için giden Yontar, yüksek lisans programında ortaya koyduğu üstün başarısı sonucunda New York Liman İşletmesi (Port Authority) tarafından ABD'nin ve dünyanın sayılı üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) burslu olarak doktora eğitimini tamamladı. 

Birçok patente sahip Mehmet Yontar'ın, New York'un banliyö tren vagonlarının teknik aksamında yaşanan büyük problemi mühendislik zekası ile çözmesi dönemin Amerikan gazetelerinde haber oldu.

Türk mühendis, raylı sistemlerle ilgili tecrübe ve kabiliyeti nedeniyle 11 Eylül 2001 tarihinde yaşanan terör saldırısı sonucunda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin yapımında da baş mühendis olarak görev aldı.

Ödüllü Türk mühendis Mehmet Yontar, ABD'de yaşamını yitirdi!


Geri Dön