25 / 04 / 2024

Mera alanları imara açılıyor!

Mera alanları imara açılıyor!

Torba Yasa'nın 115. maddesi ile 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 14 üncü maddesinin, "İlgili belediye sınırları içerisinde alternatif alan bulunmaması şartıyla Bakanlar Kurulunca kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı olarak ilan edilen" bendi eklendi.



YASA ile Türkiye'deki zeytinlik alanların yarısı bu vasıftan çıkarılırken, bir benzer uygulamanın mera alanları için de yapıldığı ortaya çıktı. 

Meraların hayvancılığın en önemli kaba yem kaynağı olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu da torba yasadaki kanuna tepki gösterdi. 

Türkiye'de 1950'li yıllarda toplam mera alanının 50 milyon hektar civarında olduğunu hatırlatan Prof. 

Dr. Hatipoğlu, bu rakamın bugün 14.6 milyon hektara kadar düştüğünü anlattı. 


MERALAR BETON OLDU 


1960'lı yıllarda 10 milyon hektar mera arazisinin tarla arazisi haline getirildiğini ifade eden Hatipoğlu, 1980'li yıllara gelindiğinde ise birçok köyün belediyelik haline getirildiğini, belediyelerin de birçok merayı konut alanı olarak ilan edip beton yığını haline getirdiğini vurguladı. 

Torba Yasa'nın Meclis'teki görüşmeleri devam ederken, yasa ilginç maddeleriyle dikkat çekiyor.Torba Yasa ile Mera Kanunu'na eklenen bir bent ile mera alanları imara açılıyor ÜRETİMDE MALİYET ARTACAK Bu tür uygulamaları yapanların hayvancılığı mahvettiklerinin farkında olmadığını ileri süren Hatipoğlu, "Meraların önce tarım alanı haline getirilmesi, şimdi de imara açılması zaten gerilemiş olan hayvancılığı daha büyük sekteye uğratacak. Hayvancılık perişan olacak. Üretimde maliyet artacak. 

Yani etin kilosunu meralar ile 15 TL'ye mal ederken, meraların katledilmesiyle ahırda hayvanlık yapılmaya başlanacak ve etin kilosu 100 TL'ye mal edilecek. Bu hatadan dönülmesi lazım" ifadelerini kullandı.


Hedef Halk


Geri Dön