28 / 03 / 2024

Merkez Bankası kritik istatistikleri açıkladı! İşte Merkez Bankası'nın toplam rezervleri...

Merkez Bankası kritik istatistikleri açıkladı! İşte Merkez Bankası'nın toplam rezervleri...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından (TCMB) 15 Nisan ile biten haftaya ilişkin para ve banka menkul kıymet istatistiklerini yayımlandı. Piyasaların gözü bugün Merkez Bankası'nın kritik istatistiklerindeydi. İşte ayrıntılar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 15 Nisan ile biten haftaya ilişkin para ve banka menkul kıymet istatistiklerini yayımladı.  İstatistiklere göre;

Parite/fiyat etkisinden arındırılmış rakamlara göre gerçek kişilerin DTH'si önceki haftaya göre 0.18 milyar dolar azalırken tüzel kişilerinki 0.96 milyar USD arttı. KKM, gerçek kişilerin döviz talebini keserken tüzel kişilerin ihtiyaçlarına çare olamadı.

 Yurtdışındaki yerleşiklerin menkul kıymet pozisyonlarına haftalık bazda baktığımızda hisse senetlerinde 26.9 milyon, tahvillerde ise 36.8 milyon dolar net alım yaşandı. Savaş etkisi yavaş yavaş sona eriyor. 

TCMB'nin brüt döviz rezervleri 1.3 milyar dolar, altın rezervleri ise fiyat hareketleri kaynaklı 1.1 milyar USD arttı. Bu sonuçla MB rezervleri 109.9'dan 112.3 milyar USD'ye yükseldi.

 Merkez Bankası kritik istatistikleri açıkladı! İşte Merkez Bankası nın toplam rezervleri...

 Kredi cephesinde büyüme performansı ivmelenmeyi sürdürüyor. TL krediler haftalık bazda yüzde 1.25 artmış. Son 5 haftanın ortalama haftalık büyümesi  yüzde 1.3'te kalmayı sürdürdü. Bu tablo TCMB'yi önlem almaya itti.

 Kredi kartları ve tüketici kredileri tarafında sıkıntılı bir tablo yaşanıyor. Tasfiye olunacak tüketici kredileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6; kredi kartları ise yüzde 30.6 arttı. TBB verilerine göre bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı Ocak-Şubat'ta 2021'in aynı dönemine göre 2.8 katına çıktı.

Elinde doları olanlar dikkat! Merkez Bankası kuralı değiştirdi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte Nisan 2022 Merkez Bankası faiz kararı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön