24 / 04 / 2024

Mersin Şehir Hastanesi'ndeki ticari alanların kira bedeli TBMM'de!

Mersin Şehir Hastanesi'ndeki ticari alanların kira bedeli TBMM'de!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sayıştay'ın 2020 yılı Denetim Raporunda Mersin Şehir Hastanesindeki ticari alanların kira bedeline dair yaptığı tespite ilişkin soru önergesi verdi. 



Sayıştay'ın 2020 yılı Denetim Raporunda Mersin Şehir Hastanesindeki ticari alanların kira bedeline dair yaptığı tespite ilişkin soru önergesi verildi. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

CHP'li Ali Mahir Başarır, sorularının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanmasını talep etti. Başarır, "Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla dilerim" diye konuştu. Başarır, şunları kaydetti: 

"2020 Sayıştay Raporu'nda şehir hastanelerine ilişkin birçok denetimsizlik ve usulsüzlükler ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de Mersin Şehir Hastanesi'ne ilişkindir. Mersin Şehir Hastanesi sözleşmesine göre görevli şirket tarafından ticari alanlara ilişkin kira ödenmesi gerekirken kira bedeli belirlenmediğinden dolayı ödemenin yapılmadığı Sayıştay raporuna yansımıştır. Bu sözleşmeye göre görevli şirket tarafından ticari faaliyetlerin yürütülmesi için 1.00 metrekarelik ticari alan öngörüldüğü ve söz konusu ticari alanlar için şirketin idareye para ödemekle yükümlü olduğu belirtilmiştir. Ancak uygulama projesinde brür 4.607,43 metrekare ticari alan öngörülmüştür. Buna rağmen görevli şirket 4.757,43 metrekare alanda ticari faaliyet gerçekleştirmiştir. Mersin Şehir Hastanesi sözleşmesinin 32.6'ncı maddesinde "...Şirket, yatırım dönemi içerisinde tesislerde idare tarafından onaylanmış vaziyet planına uygun olarak ticari faaliyetleri yerine getirmek için 1.000 metrekarelik ticari alanı inşa etmekle yükümlüdür. İlgili ticari alanların idare tarafından ek kabulü Ek-12 (Kabul Programı'na detaylandırılacaktır. Şirket, ticari alanlara ilişkin imar izninin alınmasını müteakip onaylı vziyet planına uygubn olarak Ek 18 (ödeme mekanizması)'deki hükümler saklı kalmak kaydıyla ticari alan yatırımlarını geliştirme hakkına sahiptir. Şirketin ticari alanlara ilişkin kira ödeme yükümlülüğü yatırım döneminin sona ermesiyle başlayacaktır" denilmektedir. Mersin Şehir Hastanesi'nin 16.01.2017 tarihinde fiili tanımlama belgesi düzenlenerek yatırım dönemi sona ermiş ve hastane hizmete açılmıştır ve bu tarihten itibaren artık şirket ticari alanlarda faaliyetlerine de başlamıştır."

Mersin Şehir Hastanesi ndeki ticari alanların kira bedeli TBMM de!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın soruları:

1- Mersin Şehir Hastanesi'ne ilişkin sözleşmede şirketin kira ödeme yükümlülüğü açıkça belirtilmesine rağmen idare tarafından kira bedeli neden belirlenmemiştir? Sayıştay raporundan sonra belirlenen bir kira bedeli varsa bu bedel kaç TL'dir? 16.01.2017 tarihinden itibaren geriye dönük kira bedeli tahsil edilmiş midir?

2- Alınacak olan kira bedeli 4.757,43 metrekare alanı üzerinden mi alınacaktır yoksa 1.000 metrekare alan üzerinden mi alınacaktır?

3- Kira bedelini belirlemeyen görevliler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa şu an hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa gerekçeleri nelerdir?

4- Mersin Şehir Hastanesi'nde olduğu gibi ülkemiz genelindeki şehir hastanelerinden alınmayan kira bedelleri var mıdır? Varsa bunlar hangi şehir hastaneleridir ve kaç TL kira borçları vardır?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön