19 / 04 / 2024

Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu meydan olsun!

Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu meydan olsun!

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, 2014 yılında devri TOKİ’ye yapılan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun olduğunu bölgenin ranta kurban edilmemesini, Mersinlilerin kullanabileceği büyük bir meydan yapılmasını istiyor



Mimarlar Odası Mersin Şubesi önünde bir araya gelen mühendis ve mimarlara, CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu’da destek verdi. Burada, grup adına açıklama yapan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun 1946-1951 yılları arasında yapıldığını söyledi. Stadın bugüne kadar birçok spor müsabakalarına, milli bayram kutlamaları ile çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptığını kaydeden Atar, “Cumhuriyet dönemi eseri olan bu yapı için hiçbir ciddi, bilimsel yenileme çalışması yapılmamıştır. Çok zor şartlarda kentimize kazandırılmış bu yapı ve alan, kimliksiz hale getirilmiştir. Bununla birlikte tepkisizlik ve sahiplenmeme ile kamuoyu hipnotize edilmeye çalışılmakta ve rantta dönük başka amaçlar hedeflenmektedir. Ancak bilinmelidir ki tüm bu senaryolara karşın, Tevfik Sırrı Gür Stadı ve çevresindeki alan, Mersin için, Mersinliler için tarihi, kültürel, sosyal ve doğal değerini, önemini korumaya devam etmektedir” diye konuştu.


Söz konusu alanın Efrenk Vadisi’nin denize açıldığı alanda olduğunu vurgulayan Atar, “Bu bölge kent ve kentliler için eşdeğeri olmayan konumda, kent merkezi için ihtiyacı duyulan bir nefes alma odağıdır. Çevresiyle birlikte de kamusal kullanım anlamında sembolleşmiş bir mekandır. Stadyumun bulunduğu alan aynı zamanda kentin en önemli rüzgar kanallarından biridir. Müftü Deresi vadisi, kent merkezinde boş kalan ve rüzgar akımına izin veren tek koridordur. Tüm bu özellikleri ile birlikte tesadüfen seçilmiş olduğunu düşünmediğimiz Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ve çevresindeki alanlar, geçmişte olduğu gibi bugün de önemini korumaya devam etmektedir” dedi.


Mülkiyeti hazinede ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde olan bu alanın 2013 yılında bir kısmının, 2014 yılında ise tamamının TOKİ’ye devredildiğini belirten Atar, “Tamamı TOKİ’ye devredilen bu alanın akıbeti, o günden beri merak konusu olmaya devam etmektedir. BBu alan Mersin Büyükşehir Belediyesi 1/25 bin ölçekli nazım imar planında da yeşil alan öngörüsü ile planlanmıştır. O yüzden TOKİ’nin de burayı bu şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.


 “MERSİN’İN KAMUSAL ALANA İHTİYACI VAR”

CHP Mersin milletvekili Serdal Kuyucuoğlu ise Mersin’e gelmeden önce  TOKİ  Başkanıyla görüştüğünü ifade ederek, “Burayla ilgili devir yapılmış ancak bununla ilgili henüz bir tasarruf yok. Bunla ilgili çalışmalar bizim komisyonumuzun da içinde bulunacağı bir çalışmayla ne şekilde kullanılacağı belirlenecek. Biz tabi ki Mersinlilerin düşündüğü gibi buranın bir rantta kurban edilmemesi, Mersin halkına kazandırılması için gerekli çabayı göstereceğiz. Burada Mersinlilere de görev düşüyor. Bir kamuoyu yaratıp bu alana sahip çıkılması gerekiyor. Aksi halde bir rantta da kurban gidebilir. Mersin’in böyle bir kamusal alana ihtiyacı var. Çünkü kent merkezi büyük oranda sıkışmış durumda. O nedenle biz elimizden geldiğince buranın doğru değerlendirilmesini için çaba göstereceğiz. Burada değişik alternatifleri de ortaya koymak lazım. Belki bu konuda bir referandum bile yapılabilir. Halk ne istiyorsa o oraya yapılabilir. Bence kenti büyük ölçüde ilgilendiren çalışmalarda vatandaşların, odaların, ilgili STK’larında fikri alınması gerekir. Çalışmaların doğru yapılması kentimiz açısından iyi olacaktır. Aksine olduğunda bunu geçmişte yaşadık kentin kaynakları boşa gitmiş oluyor” şeklinde konuştu.


Çukurova Gazetesi


Geri Dön