26 / 04 / 2024

Mersin'de birçok yapı denetim şirketi sorun yaşıyor!

Mersin'de birçok yapı denetim şirketi sorun yaşıyor!

Binaların projelerine uygun şekilde inşa edilmesi adına yasayla kurulan yapı denetim şirketlerinin büyük çoğunluğunun zorda olduğu öğrenildi. Birçok firma vergilerini dahi ödeyemezken, bazı firmaların ise büyük paralar kazandıkları iddia ediliyor.



Mersin'de yaklaşık 5 yıldır uygulanan sistemde özlenen standarda ulaşılamamış; pratikte sorunlar yaşayan birçok firma vergilerini dahi ödeyemezken, bazı firmaların ise büyük paralar kazandıkları iddia ediliyor. İşi pazarlıkla düşük fiyata alan şirketlerin maliyeye rayiç bedel üzerinden fatura kesmek zorunda olması sürdürülebilirliği engelliyor. Sıkıntılar semtler arasındaki rayiç bedel farklılıkları, belediyelerin tutumları ve sektördeki nakit darlığı kaynaklı olduğu savunuluyor. 


Birçok denetim şirketi kapısına kilit vururken, kotasını dolduranlar ise farklı isimlerde yeni şirketler kurup yollarına devam ediyorlar!Sektöre standart getirme arayışına giren firma sahipleri, Ticaret ve Sanayi Odasının konuya müdahil olması gerektiği görüşünde. 


Önemli sorunlardan birisinin de müteahhitlerin iş karşılığında daire önermesi olduğunu belirten firma sorumluları," Sağlam ve sağlıklı kent yapılaşması adına kurulan sistem özünde çok iyi, ancak uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. Şirketler iş alabilmek içi fiyat kırıyor, ama rayiç üzerinden fatura kesmek zorunda. Birçok firma vergi borcunu ödeyemediği için kapandı. Semtler arasında rayiç bedel farklılıkları, belediyelerin siyasi görüşüne göre tutumları değişiyor, işe bir anlamda politika karışıyor. Kimi firmalar gerektiği ölçüde iş alamazken, kayırılan firmalar kotasını doldurup başka isimlerde yeni şirketler kurarak işler alabiliyorlar. Ayrıca müteahhitler denetim şirketlerinin ücretini genelde daireyle ödemek istiyor. Nakit sıkıntısına düşen şirketler giderlerini nasıl karşılayacak? 


Özetle yapı denetim şirketlerinin büyük çoğunluğu zorda. Firma sahipleri sorunları aşılması için arayışta, Ticaret ve Sanayi Orası kanalıyla çözüm üretilebileceği düşünülüyor. Girişimler sürüyor, önümüzdeki süreçte toplantı ve seminerler düzenlenecek. Sıkıntılar aşılamazsa sistemde tıkanma olabilir..." görüşlerini dile getirdi. 



Bedir SOLMAZ/Mersin İmece


Geri Dön