23 / 04 / 2024

Mersin'de mahallelinin antenli köy isyanı!

Mersin'de mahallelinin antenli köy isyanı!

Mersin'de, kentin yüksek bölümünde bulunduğu için radyo, televizyon ve telsiz vericilerine ev sahipliği yapan Kocahamzalı Mahallesi'nin sakinleri, yaşadıkları yerin halk arasında "antenli köy" olarak anılmasından rahatsız.



Mersin'de televizyon, radyo ve telsiz vericilerine ev sahipliği yapan Yenişehir ilçesine bağlı Kocahamzalı Mahallesi'nin sakinleri mahallenin "antenli köy" olarak anılmasından rahatsız olunca vericilerin kaldırılması için kampanya başlattı.


Şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta bulunan, 800 metre yükseklikteki kente en hakim tepede kurulu Kocahamzalı köyü, özel ve yerel televizyon ile radyoların yaygınlaşmasıyla değişime uğradı.


Önceleri sadece tarım ve hayvancılık alanında kendi halinde bir köy imajı taşıyan Kocahamzalı, ulusal ve yerel televizyon vericileri ve radyo antenleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının haberleşmesini sağlayan telsiz sistemlerinin röleleriyle donatılınca bambaşka bir görünüme büründü.


Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu'yla mahalleye dönüştürülen 320 haneli Kocahamzalı'ya konuşlandırılan 30'a yakın verici nedeniyle halk arasında "antenli köy" olarak anılmaya başladı.


Mahallenin bu sıfatla anılmasından ve görüntü kirliliğinin yanı sıra yeni baz istasyonlarının kurulacak olmasından da şikayetçi olan Kocahamzalılar, başlattıkları imza kampanyasıyla mahalledeki vericilerin kaldırılmasını istiyor.


Seslerini duyurmaya çalışan mahalle sakinleri, topladıkları imzalarla tüm vericilerin kaldırılmasını ve mahallelerinin bundan sonra "antenli köy" olarak anılmamasını bekliyor.


- Mahallenin gerçek adı bilinmiyor


Mahalle muhtarı Mustafa Karabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başlattıkları kampanyayla toplanacak imzaları ilgili yerlere ileteceklerini söyledi.


Mahallelerinin "antenli köy" olarak tanınmasından büyük rahatsızlık duyduklarının altını çizen Karabey, şöyle devam etti:


"Çarşıya iniyoruz 'Kocahamzalı köyünden geliyoruz' diyoruz, bilmiyorlar. 'Şu antenli köy mü' sorusuyla karşılaşıyoruz. Bu da bizim zorumuza gidiyor. Hem bu yüzden hem de sağlığımız için vericilerin ve baz istasyonlarının mahallemizden çıkarılmasını istiyoruz. Daha önce de yetkililere bildirdik 'Tamam kaldıracağız' dediler ama arkasında durmadılar. Şu anda imza toplanıyor. Bu işin arkasını bırakmayacağız. Mahalle olarak el ele verip ne gerekiyorsa yapacağız ve bu antenlerden kurtulacağız."


Mahalle sakinlerinden Bülent Gök ise çoğu aktif olmayan vericilerin mahallenin görüntüsünü bozduğunu belirterek, söküm işlemi için gereken maliyetin yüksek olması nedeniyle yetkililerin ilgisiz davrandığını ileri sürdü.


Bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Gök, "Bundan sonra da verici veya baz istasyonu kurulmasını istemiyoruz" dedi.


Mahalle sakinlerinden Mahmut İldokuz da havası ve doğal zenginlikleriyle köylerinin güzide bir yerde bulunmasına rağmen içinde barındırdığı antenler yüzünden bu değerlerini kaybettiğini belirterek, "Köyümüzün ismini söylediğimizde şaşkın şaşkın bakıyorlar. Etrafındaki yerlerin isimlerini söyleyerek tarif ettiğimizde 'O antenli köy mü' diye burun kıvırıyorlar. Buraya gelmek istemiyorlar. 'Siz o antenlerle nasıl yaşıyorsunuz' diyorlar" diye konuştu.


AA


Geri Dön