24 / 04 / 2024

Mersin'deki kentsel dönüşüm projesinin kaba inşaatı tamamlandı!

Mersin'deki kentsel dönüşüm projesinin kaba inşaatı tamamlandı!

Doğu Akdeniz'in önemli ticaret merkezleri arasında yer alan Mersin'de 142 dönüm alanda toplamda 416 dairelik 20 bloktan meydana gelen kentsel dönüşüm projesi tamamlanıyor.



Doğu Akdeniz'in önemli ticaret merkezleri arasında yer alan Mersin Akdeniz'deki bir mahallede 416 konut, tandır evleri, iş merkezi, caminin bulunduğu dönüşüm projesinde son aşamaya gelindi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Mersin'in Akdeniz ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 2020'deÇay Mahallesi'nde inşa edilen"Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi" tamamlanıyor.

142 dönümlük alan üzerinde 416 konutluk 20 bloktan meydana gelen kentsel dönüşüm projesinde yer alan binaların kaba inşaatının tamamlanmasından sonra konutlarda ince işçilik çalışmaları gerçekleştirildi.

Merakla beklenen projenin ilk etabı, çevre düzenlemesi ve dairelerdeki çalışmalardan sonra tamamlanmış olacak. Projenin ikinci etabında ise toplamda 262 konut inşa edilerek konut sayısı 678'e çıkarılmış olacak.

Mersin deki kentsel dönüşüm projesinin kaba inşaatı tamamlandı!

Eski evler takas edilebilecek

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Burada farklı bir yöntem uyguladık. Çay Mahallesi'ndeki evlerin çoğu ruhsatlı değil. Yıllar önce yapılmış, çarpık kentleşmenin olduğu bir mahalle. Burada 1400'ün üzerinde konut var. Biz bu konutlarla anlaşmaya gitmektense TOKİ'nin rezerv alanı olan 142 dönüme konutları yapmaya başladık ve bitme aşamasında. Vatandaşlarımızla görüştük ve bu konutları sadece mahalle sakinlerinin alabileceği garantisini verdik. Onların kültürlerine ve örflerine uygun bir proje oluşturuldu. Tandır ekmeği pişirilecek alanlar bile mevcut."

Gültak, eski evlerin takas edilebileceğini belirterek, "İnsanlarımızın çoğuyla görüşüldü, yavaş yavaş anlaşmaya başladık. Önümüzdeki aydan itibaren görüşmeler hızlanacak. Çay Mahallesi'ndeki 1400 konut sahibi vatandaşımızla görüşerek bu konutları inşallah onlarla takas etme yoluna gideceğiz." dedi.

Kentsel dönüşümün önemine değinen Gültak, şöyle konuştu:

"Dünyanın en önemli ve sayılı limanlarından birisine sahip olan Mersin'in, jeopolitik olarak bu kadar önemli olan bir kentin, halen köy gibi kalmasını önlemek için mutlaka imar sorunlarının bitmesi gerekiyor. Yerinde ve kentsel dönüşümle bu şehrin artık daha modern, yaşanılabilir ve güven duygusu veren bir kent olması gerekiyor ki bunun da ilk çalışmalarını Çay Mahallesi'nde başlattık. Buna dokunduk, ete ve kemiğe bürünmüş hale getirdik."

Mersin deki kentsel dönüşüm projesinin kaba inşaatı tamamlandı!

Projeyi en kısa sürede tamamlayacaklarını dile getiren Gültak, "Projeyle bir yandan çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırıyorsunuz bir yandan da birçok afete karşı bu evleri, şehrinizi ve en önemlisi de şehirde yaşayan insanları korumuş oluyorsunuz. Tüm Türkiye'de, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın uygulamalarıyla ciddi anlamda bir dönüşüm söz konusu." dedi.

- Kentsel dönüşüm projesi hangi mahallelerde uygulanacak?

Önemli açıklamalar yapan Mustafa Gültak, Çay Mahallesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının, Barış ve Bahçe mahalleleri olmak üzere iki mahallede daha süreceğini kaydederek, "Barış Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin ihalesine 27 Ağustos'ta çıkılacak.  TOKİ  yetkililerinin, hak sahibi vatandaşlarımızla görüşmeleri devam ediyor. Projede çok önemli ilerleme kaydedildi. Hak sahiplerinin önemli bir kısmıyla sözleşmeler imzalanmış vaziyette. Projeyle, Barış ve Bahçe'de toplam 3,75 hektar alanda 415 yeni konut inşa edilecek." dedi.

Depreme dayanıksız binaların dönüşümü hızlandırılmalı!


Geri Dön