26 / 04 / 2024

Mesken kira artış oranları Temmuz 2015!

Mesken kira artış oranları Temmuz 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki yenilenen kira sözleşmesinde artış nasıl yapılır? İşte mesken kira artış oranları Temmuz 2015..



Mesken kira artış oranları Temmuz 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme yılın sonunda feshilmemesi halinde yenilenmiş kabul ediliyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Senelik olarak yapılacak kira artış hesaplamaları kanunda belirtilen esaslara göre yapılıyor.


Borçlar Kanunu kira artışı maddesi:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kanun kapsamında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği belirtilmemesine karşın, TÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerektiğini öngörüyor.


Bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Mesken kira artış oranları Temmuz 2015..

3 Temmuz 2015 tarihinde yayımlanan enflasyon oranlarına göre meskendeki kiracıya bu ay en fazla %6,73 oranında zam yapılabilecek.


Enflasyon oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön