29 / 03 / 2024

Mesken kira gelirlerinde istisna 2014!

Mesken kira gelirlerinde istisna 2014!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, işyeri ve mesken gibi gayrimenkullerin kiralamalarından elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Mesken kira gelirlerinde istisna ne kadar oldu? İşte mesken kira gelirlerinde istisna 2014...



Mesken kira gelirlerinde istisna 2014!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, işyeri ve mesken gibi gayrimenkullerin kiralamalarından elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergi ödemesi için istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin üstünde gelir elde edenler, vergi yükümlüsü oluyor.


Mesken kira gelirlerinde istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre 2013 yılı boyunca elde edilen kira gelirinin 3.200 TL'yi aşması halinde, geliri elde eden kişi vergiyi ödemek zorunda oluyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehbere göre, bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.


Mesken kira gelir vergisi ödeme zamanı..

Mesken kira vergisi ödemeleri her sene iki eşit taksit halinde yapılıyor. Ancak, öncelikle beyanname verme koşulu bulunuyor. Mesken kira gelirlerinde istisna bedeli olan 3.200 TL'yi aşanların beyanname vermeleri gerekli.


Söz konusu beyanname 25 Mart 2014 tarihine kadar verilecek; Vergi ödemelerinin ilk taksiti ise 31 Mart'a kadar ödenecek.


Mesken kira gelirleri hesaplama örneği:

Bay (D), 2013 yılında, konut olarak kiraya verdiği dairesinden 3.000 TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 15.000 TL mevduat faiz geliri ve 72.000 TL ücret geliri elde etmiştir.


Bay (D)'nin elde etmiş olduğu kira geliri 2013 yılı bakımından öngörülen 3.200 TL'lik istisna haddinin altında kaldığından, bu gelirin istisnaya konu edilip edilmeyeceğinin tespiti bakımından mükellefin elde etmiş olduğu menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve ücret geliri toplamının Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı aşıp aşmadığına ayrıca bakılmayacaktır. Dolayısıyla Bay (D), elde etmiş olduğu söz konusu mesken kira geliri istisna tutarının altında kaldığından, bu gelir için beyanname vermeyecektir.


Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir?




Geri Dön