26 / 04 / 2024

Meskende 3 tip kira kriteri!

Meskende 3 tip kira kriteri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "meskendeki kira kriterleri" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..



Emlak değerinin en önemli kriterlerinden biri de kira çarpanıdır. Ancak, kra çarpanı etkisi için, öncelikle bağımsız-mesken bölümünün kiralama cazibesinin oluşması gerekmektedir.

Yaptığımız gözlemlerde, bir meskenin kiralanmasındaki kararı etkileyen üç kira kriteri tespit ettik:

Net Kira : Kira kontratında açıkça, süre ve değişim kuralları ortaya konmuş ve mülk sahibine ödenen miktar.
İç Brüt Kira: Kira kontratında yazılmamış olsa bile, net kiraya ek olarak parsel yönetimine, tasarrufundaki enerji tüketim bedeli hariç  aidat adı altında ödenen miktar

Dış Brüt Kira: İç brüt kiraya, ikamete ulaşımından kaynaklanan ölçülebilir giderin de eklenmesi ile ortaya çıkan miktar.

2500 TL/AY net kiranın, ortalama seviyede bir semt ve sitedeki iç brüt kirası 3000 TL/AY ile ortalama 25 KM mesafe üzerinden de 3500 Tl bir dış brüt kira gideri söz konusu olabilmektedir. 

Bu kriterler matematiksel veriye çevrilmeden de meskenin konumu, bulunduğu sitenin aidatı, ısınma sistemi kira miktarı üzerinden emlak değerlerine ciddi etkide bulunmaktadır.

Meskenlerin konumu, marka bilinirliğinin katma değerini sürdürülebilir kılmak ise, ancak site yönetim becerisi üzerinden aidat dostu politikalar ile mümkün olabilir.

www.konutsitesiyonetimi.com


Geri Dön