19 / 04 / 2024

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

Geleceğin en büyük teknolojisi olacağı öngörülen Metaverse'de sanal arsalara olan rağbet devam diyor. Peki bu yatırımların fırsatları neler, ne kadar risk taşıyor? İşte uzmanların yanıtı...



Geleceğin en büyük teknolojisi olacağı öngörülen Metaverse'de sanal arsalara olan rağbet devam diyor. Peki bu yatırımların fırsatları neler, ne kadar risk taşıyor? İşte uzmanların yanıtı...

Sosyal medyanın büyük bir kitlesine sahip olan Facebook adını Meta olarak değiştirmesinin ardından Meteverse sektöründe büyük hareketlilik yaşandı. Sanal arsaların uçuk fiyatlarla alıcı bulması ile bir anda daha büyük kitlelerin dikkatini ‘Metaverse, kaçırılmaması gereken bir yatırım fırsatı mı, riskler, olası kazanımlar nelerdir?’ gibi soruların yanıtını Dengeleme Değerleme platformu uzmanları verdi.

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

20 yıla yakın zamandır gayrimenkul sektöründe değerleme hizmeti sunan Denge Değerleme, Metaverse ile ilgili alıllara gelen soruları cevaplamak ve her gün ilerleyen ve değişen  metaverse evrenini keşfetmek adına konunun uzmanları ile ‘Gelecek Mars’ta Değil Metaverse’te mi’ webinarı gerçekleştirdi.

Temel ihtiyaçların gerçek dünya aracılığıyla sağlandığı fakat kültürel, sosyal ve diğer tüm ihtiyaçların sanal alemden karşılanmaya başladığı ‘metaverse’ün çabuk yükselişite olduğunu belirten webinar moderatörü Hande Berktan," yeni düzende emlak sektörünün nasıl etkileneceğini, Metaverse’de arsa alım satımlarının nasıl olacağını, olası riskleri " Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu’na soru olarak yöneltti.

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

“Metaverse’te satın alınan arsa değil, arsanın NFT’si”

"Öncelikle bu platform üzerinden bir düzeltme yapmak gerekir, alınan arsa değil arsanın NFT’si. İnsanlar sonuçta fiziki bir arsa almıyor." diyen Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu; "Ama yine de bu tür yatırımlar yaparken  fiziki olarak baktığımız değerler iyi incelenmeli. Burada en önemli konu güvenilirlik ve bilişim altyapısının net olması. Popüler bir yaklaşımla, ünlülerin oturduğu yerlere yakın evler ya da önemli caddeler veya önemli markaların olduğu yerlere yakın lokasyonlar gibi seçenekler üzerinden insanlar kararlar veriyorlar. Ancak bu durumun metaverse kavramındaki emlak alımlarında tam olarak bir karşılığı yok.  İnsanlar hızlı bir reaksiyonla, önemli AVM’lerdeki dükkanları aldılar ama, burada dikkat edilmesi gereken şey nasıl yönetildiği, nasıl işlediği ve nasıl güvenilir olduğu. Maalesef şu an için bunun bir anayasası, kuralı yok, yakın bir zamanda şekillenecektir, ancak dikkat edilmesi gereken popüler yerler değil onların nasıl işlediği, yönetildiği" diye konuştu.

"Metaverse geleceğinde yatırım yaparken ihtiyaç ve beklentileri doğru belirlenmeli"

Metaverse’de arsa alımında bunlara dikkat!

Metaverse’de arsa alımında dikkat edilmesi gereken parametrelere dair webinar dinleyicilerini uyaran Baki Budakoğlu," Öncelikle bu dünyada yaşadığımızı, yaşayacağımızı unutmamamız gerekiyor. Metaverse geleceğinde yatırım yaparken ihtiyaç ve beklentiler doğru belirlenmeli. Çünkü bir yerde yatırımdan bahsediyoruz, bunlar boşa gitmemeli. Arsa beklentileri, yatırım beklentileri şu an için çok oturmuş değil. Nihayetinde bizler orda avatar dediğimiz benliklerimizle temsil edileceğiz. Onlar, beslenmeyecek, üşümeyecek, barınma için özellikli bir alanlara ihtiyaç duymayacak. O nedenle gerçek hayattaki beklenti ve isteklerle metaverse alanındaki isteklerin doğru analiz edilmesinde yarar var. Şu an satılan arsalarda gündeme getirildiği için çok popüler ve çekici hale geldi.  Bu tür yatırımlar büyük şirketler, markalar için bir sıkıntı olmayabilir ama daha küçük yatırımcılar için ciddi kayıplara neden olabilir. Bu yüzden insanların metaverse evreninde yapacakları satın almaları bilinçli yapmaları gerekir" dedi.

Metaverse ve Gayrimenkul Zirvesi 23 Şubat'ta!

Metaverse’ün inşaat ve yapı sektörüne getirecekleri masaya yatırılıyor!

Metaverse'te arsa satışları 500 milyon doları geçti!

Metaverse'te arsa almak mantıklı mı?


Geri Dön