19 / 04 / 2024

Metaverse'te arsa almak mantıklı mı?

Metaverse'te arsa almak mantıklı mı?

Son zamanlarda arsa satışlarıyla gündeme gelen Metaverse'e ilişkin tartışmalar devam ediyor. Peki konunun uzmanları Metaverse ile ilgili ne diyor? Uzman isimlerin Metaverse'e ilişkin açıklamaları haberimizde yer alıyor. İşte ayrıntılar...



İSMAİL HAKKI POLAT - KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ:

“Fiziksel evren ile meta evren arasındaki en büyük farklılık, fiziksel evrenin biricik, meta evrenin ise çoklanabilir olması. Yani ben İsmail Hakkı Polat olarak bile, şu anda o ‘kapış kapış’ satılan sanal arsaların aynısını o yazılımı ve donanımı kopyalayarak kendi Metaverse alanımı yaratabilirim ve bir başkası da benim Metaverse’ü kopyalayarak kendi Metaverse alanını yaratabilir. Dolayısıyla bu ilk dönem bilinmezliğinin yarattığı yanlış değerleme sürecinin devamında gelecek bir idrak süreciyle birlikte daha doğru bir zemine oturmasını bekleyebiliriz ama asıl beklememiz gereken idrakin ötesinde bir toplumsal bilinçlenme süreci. Türkiye, 21. yüzyılın toplumsal ve ekonomik bir refah ülkesi olmak istiyorsa Metaverse kavramını ‘kapış kapış giden sanal arsaların spekülatif kazancı peşinde koşanlardan değil ülkenin doğusuyla batısını, kuzeyiyle güneyini Metaverse üzerinde bir araya getirerek herkese fırsat eşitliği sağlayan ve toplumun hemhal olacağı eğitim, dayanışma ve istihdam yaratacak üretken uygulamalarla dolu bir ekosistemi inşa edenlerden oluşan bir toplumsal bilinç yaratmalıdır.”

Metaverse te arsa almak mantıklı mı?

ERKAN SAKA - BİLGİ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ:

FİNANSAL YATIRIM KUMAR GİBİ

“Metaverse heyecan verici bir gelişme. Başta sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini içeren çok katmanlı bir platform fikri var ve Metaverse dünyasının daha başındayız. Şunun da altını çizelim ki oyun dünyasında ve bazı başka ortamlarda zaten Metaverse var. Ama kavramın ortaya çıktığı Neal Stephenson’ın Snowcrash romanında hayal edilen Metaverse dünyasının çok gerisindeyiz. Mark Zuckerberg, kavramı öne çıkarırken özel bir gelişme ilan etmedi. Varolan haliyle devam ediyoruz şu aşamada. Son kullanıcı her teknolojinin detaylarını bilmek zorunda değil ama özellikle Metaverse bağlamında epey bir bilgisizlik var. Bu durumda yapılan her finansal hamle çok riskli, neredeyse kumara yakın. Türkiye’de de biraz bunu yaşıyoruz. Örneğin arsa alınan platform sanki tek Metaverse ortamı gibi tahayyül ediliyor. Oysa birçok platformdan yalnızca biri. Bakalım birkaç seneye var olacak mı?


Geri Dön