25 / 04 / 2024

Mevzii imar planı nedir?

Mevzii imar planı nedir?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gibi durumlarda yeniden bir imar raporu hazırlanması gerekiyor. Peki, mevzii imar planı nedir?



Mevzii imar planı nedir?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planına mevzii imar planı deniyor. 


Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması durumunda yapılması (planlama esasları, şehircilik ilkeleri, kamu yararı) gerekiyor.  Mevzii imar planını bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı gibi uzmanlar hazırlıyor.


Bu plan türü şehir plancıları arasında meşru görülüyor.  Yürürlükteki plan sınırının dışında ve planla bütünleşemeyen konumdaki alanların yapay bir yolla planla bütünleştirileceğinin ileri sürülmesi tatmin edici bulunmamakta, bu tür planlar, toplumdaki eşitsizliği derinleştirdiği gibi belirli çevrelere önemli özel çıkarlar için üretiliyor.


Mevzii imar planı yapımından önce yer seçimi ile ilgili yerleşme bütününde planlama esaslarına göre kullanım kararı verilmesi gerekiyor.  Parsel sınırları ilgili idarece belirlenmeli (parsel büyüklükleri; maliklerine ulaşılamayan, malikleri belli olmayan, malikleri bulunmayan yerler planlanan alan içinde ise % 20’sini aşmaması) gerekiyor. Ancak mevzii imar planına bazı kısıtlamalar söz konusu oluyor. Bu kısıtlamalar; 


* Sınırların ilgili idarece belirlenmesi

* Parsel sınırları

* Parsel büyüklükleri

* Ulaşılabilirlik 

* Her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında

* Planla bütünleşmeyen konumdaki 

* Jeolojik-Jeoteknik Etüt

* Hâlihazır Harita

* Mülkiyet



Nazım imar planı değişikliğine itiraz!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön