24 / 04 / 2024

Mevzii imar planını kim yapar?

Mevzii imar planını kim yapar?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesine mevzii imar planı deniyor. Peki, mevzii imar planını kim yapar?



Mevzii imar planını kim yapar?


Mevzii plan; mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planı olarak ifade ediliyor. 


3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca nazım ve uygulama imar planı işlemleri bu planlar üzerinde yapılacak değişikliklerle birlikte Belediye ve Mücavir Alan sınırları içinde Belediyeler dışında ise Valiliklerce yürütülüyor. Örneğin: tarla vasfında bir arazi üzerinde akaryakıt istasyonu yapmak istediğinizde kurum tarafından o bölge için akaryakıt istasyonuna uygun mevzı imar planı çıkarılıyor. 


Mevzii imar planını kim yapar?

Mevzi imar planında ve uygulamalarında ilgili idarelerce herhangi bir tereddüte mahal verilmemesi amacıyla; mevzii imar planları düzenlenirken yerleştirilecek müstakbel nüfusun hesaplanmasında plan müellifi tarafından esas alınan müstakbel ortalama hane büyüklüğü ve elde edilecek parsel sayısı ile bu parseller üzerinde yapılacak binaların kat ve daire (hane) sayılarının plan açıklama raporlarında mutlaka yer almasının temini ile, her yıl ve her il için ayrı olmak, üst ve alt sapma değerleri de belirlenmek suretiyle gelecekte yerleşecek nüfusun hesaplanmasında kullanılacak müstakbel hane halkı büyüklüklerinin tespit edilerek yapılacak imar planlarında kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca duyurulması gerekiyor.


Mevzii imar planı yapımından önce yer seçimi ile ilgili yerleşme bütününde planlama esaslarına göre kullanım kararı verilmesi gerekiyor. Mevzii imar planını bölge planlama, kentsel tasarım veya mimarlık fakülte veya bölümlerinden, şehir plancısı, bölge plancısı gibi uzmanlar hazırlıyor.


Mevzii imar planı ölçeği kapsamında parsel sınırları ilgili idarece belirlenmesi gerekiyor ve parsel bütüklüklerinin maliklerine ulaşılamayan, malikleri belli olmayan, malikleri bulunmayan yerler planlanan alan içinde ise yüzde 20’sini aşmaması gerekiyor. 


İlave imar planı nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön