26 / 04 / 2024

Mia projesine Danıştay'dan devam kararı!

Mia projesine Danıştay'dan devam kararı!

Danıştay, MİA’ya vize verdi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak yaptığı açıklamada “Danıştay tarafından MİA projesine devam kararı verilmiştir. Şimdi kente destek vermek için çok önemli bir zamandır” dedi




Yerel mahkemenin yürürlüğü durdurma ve plan iptali kararı aldığı MİA imar planı, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yüksek Mimar Zekeriya Özak, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Düzenlenen basın toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yüksek Mimar Zekeriya Özak, Başkan Vekili Ömer Polat, Hukuk Müşaviri Necmi Özen, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler ve davanın avukatı Halit Çokan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.





DANIŞTAY 6. DAİRESİ KARARI BOZDU


Kocaeli’nin çehresini değiştirecek ve “Dünya kenti İzmit” vizyonunu destekleyen yaşam ve ticaret merkezi MİA imar planı yargıya taşınmıştı. Yerel mahkemenin yürürlüğü durdurma ve plan iptali kararı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı sonucunda davayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu.


DANIŞTAY MİA’NIN ÖNÜNÜ AÇTI


Başkan Vekili Özak, Danıştay tarafından yerel mahkemenin kararına esas teşkil eden bilirkişi raporlarında çelişkiler olduğu ve plan kararlarının yeterince değerlendirilmediğinin açıkça ifade edildiğini belirterek, “Mahkeme sürecinde üniversitelerin bu alanda uzmanlaşmış akademik unvana sahip yeni bilirkişi heyetince yeniden rapor düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor. Böylece MİA’nın önü Danıştay tarafından açılmış oldu. Çıkan kararla hatadan dönülmüş oldu. Planın doğruluğuna ve mevzuata uygunluğuna güveniyorduk” şeklinde konuştu.


SİYASİ MALZEME YAPILMIŞTI


Planın yenilendiğini ve İmar Komisyonunda yapılacak değerlendirme sonrası bu ayki meclis gündeminde görüşüleceğini söyleyen Özak, Vatandaşların tüm kesimlerin taleplerinin bu planda yer aldığını vurguladı. MİA Projesi kapsamında 1623 parselden yalnızca 23’üne itiraz edildiğini belirten Özak, “sembol plan siyasi malzemeye dönüştürülerek mahkemeye taşınmıştı” ifadesini kullandı.





MİA’YI ENGELLEME PLANI SUYA DÜŞTÜ


Danıştay’ın aldığı kararla 25000 ve 5000 ölçekli nazım planlar tekrar yürürlüğe girdi ve bu planla ilgili önyargılar ortadan kaldırıldı. 1000 ölçekli uygulama imar planının ise İzmit Belediyesi tarafından hazırlanacağı hükme bağlandı. Danıştay’ın mahkeme kararını bozmasıyla dönemin muhalefetinin MİA’yı engelleme planı suya düşmüş oldu.


60 KİŞİLİK UZMAN EKİP 2.5 YIL ÇALIŞTI


Muhalefet tarafından tamamen hukuka aykırı olduğu iddialarının, Danıştay tarafından ortadan kaldırıldığını belirten Özak, “Büyükşehir Belediyesi 60 şehir plancısı, mimar, mühendis ve akademisyenin büyük bir özveriyle 2.5 yıl çalışarak hazırladığı, kentin vizyon projesi olan MİA, aynı zamanda kentin gelişiminin anahtarıdır. Plan hazırlık aşamasında STK’larla, Üniversite ve özel sektör temsilcileriyle, sanayici ve işadamlarıyla, işletme sahipleriyle, mülkiyet sahipleriyle defalarca toplantılar yapılarak katılım ve destek sağlanmıştır. Bu yönüyle MİA´ya körü körüne karşı çıkmak, aynı zamanda kentin gelişimini durdurmaktır” dedi.


11 AYDIR ÇİVİ BİLE ÇAKILAMIYORDU


Muhalefetin hukuksuz yere yaptığı itirazlar sebebiyle vatandaş 11 aydır plansız kaldı diyen Başkan Vekili Özak,1623 adet parselde binlerce kişi arazilerine çivi dahi çakamadı. İnsanların o bölgede gayrimenkulleri var. Yatırım kredilerini yenileyemiyorlar. Otel hastane iş merkezi ve benzeri yatırımların önü kesildi. Planın iptalinin sebebi maalesef bilgisizce tavır alan muhalefettir. Burada vatandaşlarımızı mağdur etmeyi gerektirecek bir durum yoktu” şeklinde konuştu.


PLANI YENİLİYORUZ


Danıştay’dan karar çıktı. Bu projenin haklılığı bir kez daha uzman kişiler tarafından incelendi ve hatadan geri dönüldü. Yaptığımız planlamanın doğruluğuna ve mevzuata uygunluğuna başından beri güveniyorduk. Ancak dava sürecinin uzaması ihtimaline karşı arazi sahiplerinin daha fazla mağdur olmaması için planı yeniliyoruz” diyen Özak, İptal kararından hemen sonra belediyemizce hazırlanmaya başlanan ve 11 aydır üzerinde çok yoğun bir çalışmayla tamamlanan yeni planın bu ay meclis gündeminde değerlendirileceğini belirtti.




SİYASET ÜSTÜ BİR PLAN


Yeni bir plan geliştirildiğini kaydeden Özak, “Kentimizin geleceğini birlikte şekillendirelim. Bu plan siyaset üstü tutulması gereken bir plandır. Tarihi bir fırsatı kentimiz adına iyi kullanmalıyız. Bu yapıcı tavırdan kentimiz kazançlı çıkacaktır. Bu ay meclise gelecek olan bu plan, muhalefet için de bir fırsat. Vatandaşın, esnafın, tüccarın, sanayicilerin, siyasilerin kısaca tüm kesimlerin talepleri harmanlanarak bu plan içinde yer almıştır” şeklinde konuştu.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön