20 / 04 / 2024

Kocaeli Mia projesine Danıştay'dan devam kararı!

Kocaeli Mia projesine Danıştay'dan devam kararı!

MİA Projesinin iptali hakkında yerel mahkemeye başvurulması sonrasında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu karar sonrasında KBB tarafından Danıştay’a itiraz edildi.İşte Danıştay'ın kararı;



MİA Projesinin iptali hakkında yerel mahkemeye başvurulması sonrasında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu karar sonrasında KBB tarafından Danıştay’a itiraz edildi. Konu hakkında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak dün Antikkapı Restorant’ta basın mensupları ile bir araya gelerek MİA Projesi bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Başkan Danışmanı Ömer Polat ve Büyükşehir Belediyesi Avukatı Halit Çokan katılım gösterdi.


MİA imar planının bilinçli bir şekilde sabote edildiğini söyleyen Başkan Vekili Özak, “Konu yargıya taşındı. Yerel mahkemenin yürürlüğü durdurma ve plan iptali kararı belediyemizin itirazı sonucunda davayı inceleyen Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Danıştay tarafında yerel mahkemenin kararına esas teşkil eden bilirkişi raporlarında çelişkiler olduğu ve plan kararlarının yeterince değerlendirilmediği açıkça ifade edilmişti” açıklamasında bulundu.


Mahkeme sürecinde bilirkişi heyetince yeniden rapor düzenlenmesi istenildiğini belirten Başkan Özak, “MİA’nın önü Danıştay tarafından açılmış oldu. Danıştay’ın aldığı kararla 25 bin ve 5 bin ölçekli nazım planlar tekrar yürürlüğe girmiş ve bu planla ilgili önyargılar ortadan kalkmıştır. Bin ölçekli uygulama imar planının ise İzmit Belediyesi tarafından hazırlanacağı hükme bağlamıştır. Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 60 şehir plancısı, imar, mühendis ve akademisyenin büyük bir özveriyle 2.5 yıl çalışarak hazırladığı, kentin vizyonun projesi olan MİA, aynı zamanda kentin gelişiminin anahtarıdır” ifadelerini kullandı.


Muhalefetin hukuksuz yere yaptığı itirazlar sebebiyle vatandaşın mağdur olduğunu söyleyen Özak,”1623 adet parselde binlerce kişi arazilerine çivi dahi çakamadılar. İnsanların o bölgede gayrimenkulleri var. Yatırımın kredilerini yenileyemiyorlar. Otel, hastane, iş merkezi ve benzeri yatırımların önü kesildi. Planın iptalinin sebebi maalesef bilgisizce tavır alan muhalefettir. Yaptığımız planlamanın doğruluğuna ve mevzuata uygunluğuna başından beri güveniyorduk. Ancak dava sürecinin uzaması ihtimaline karşı arazi sahiplerinin daha fazla mağdur olmaması için planı yeniliyoruz. İptal kararından hemen sonra belediyemizce hazırlanmaya başlanan ve yoğun bir çalışmayla tamamlanan yeni plan bu ay meclisimiz gündemine getiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 


Sözlerinin devamında Özak, “Yeni bir plan geliştiriyoruz. Kentimizin geleceğini birlikte şekillendirelim. Tarihi bir fırsatı kentimiz adına iyi kullanmalıyız. Bu yapıcı tavırdan kentimiz kazançlı çıkacaktır. Bu ay meclise gelecek olan bu plan, muhalefet için de bir fırsat. Vatandaşın, esnafın, tüccarın, sanayicilerin, siyasilerin kısaca tüm kesimlerin talepleri harmanlanarak bu plan içinde yer almıştır. Yeni MİA projesi yapılıyor. Mahkemenin tespitleri vatandaşların isteklerine uygun olarak değişiklilerle birlikte İzmit Belediyesi Meclisine gönderilecek.  Alınan kararlarla Büyükşehir Belediyesi Meclisine gelecek” açıklamasında bulundu. 


Kocaeli Gazetesi


Geri Dön