28 / 03 / 2024

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Bugün son gün!

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Bugün son gün!

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkule sahip olan mükellefler için emlak vergisi ödemeleri bugün sona eriyor. Bu tarihlerde vergilerini ödemeyen mükelleflere ise para cezası kesilecek. 



Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ve gayrimenkullere sahip olan kişiler için emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Mükelleflerin her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit şeklinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. 

Bugün son gün!

Binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin emlak vergisi 2. taksit ödemelerini bugün mesai bitimine kadar yapmaları gerekiyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılmakta. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

İndirimli emlak vergisi koşulları

Bazı kişiler ise belirli koşulları sağlamaları durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor. Aşağıdaki koşullara sahip olanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir geliri bulunmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Borcunuzu sorgulayın

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve sorgulamak isteyenler, borçlarının olup olmadığını bulundukları belediyeler tarafından veya e-Devlet sisteminden öğrenebiliyor. Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden de sorgulama yapılabiliyor. 

Mobil ödeme imkanı

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyelere ödenebiliyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar belediyelerin banka hesapları üzerinden ya da mobil uygulamadan tamamlayabiliyor.

Ödemeyene ceza

Vergi borcu olanların herhangi mağduriyetle karşılaşmaması amacıyla gerekli ödemeleri belirlenen tarihler arasında yapmaları gerekmekte. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ceza kesiliyor. Vergisini ödemeyen her mükellef için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf sayılıyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla açıklanan süre içinde başvuruda bulunması durumunda vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler aracılığıyla gerçekleştirebiliyor.

Vergilerin ödendiği belediye tarafından yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması koşulu var.

6 soruda 2020 emlak vergisi muafiyeti!


Geri Dön