26 / 04 / 2024

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Yarın son gün!

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Yarın son gün!

Türkiye sınırlarında gayrimenkulü bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası verilecek.



Türkiye sınırlarınde ikamet eden ve gayrimenkulleri bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için yarın son gün.

Son gün yarın

Binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin emlak vergisi ödemelerini yarın mesai bitimine kadar yapmaları gerekiyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

İndirimli emlak vergisi şartları

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyor. Aşağıdaki şartları taşıyanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Borcunuzu sorgulayın

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve sorgulamak isteyenlerin bulundukları belediyeler tarafından veya e-Devlet aracılığıyla öğrenebiliyor. Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden sorgulanabiliyor.

Mobil ödeme kolaylığı

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyelere ödenebiliyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar belediyelerin banka hesapları üzerinden ya da mobil uygulamadan tamamlayabiliyor.

Ödemeyene ceza

Vergi borcu olanların herhangi mağduriyet yaşamaması için gerekli ödemeleri belirlenen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler hakkında cezai işlem uygulanıyor. Vergisini ödemeyen her mükellef için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesiliyor.

Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için açıklanan süre içinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler tarafından yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediye tarafından yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı bulunuyor.

3 dakikada borcunuzu yapılandırabilirsiniz!

6 soruda 2020 emlak vergisi muafiyeti!


Geri Dön