29 / 03 / 2024

Miras bırakılan gayrimenkul kayıtlarda görünmüyorsa ne yapılabilir?

Miras bırakılan gayrimenkul kayıtlarda görünmüyorsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde veraset ilamı verilen gayrimenkulün kayıtlarda görünmemesi halinde ne yapılabileceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde veraset ilamı verilen gayrimenkulün kayıtlarda görünmemesi halinde ne yapılabileceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Vefat eden babam için 2008 yılında veraset ilamı verdik. Babamdan kalan Kayseri’deki evin mirasçılara hissesi oranında intikali e-Devlet’te görülüyor. Ayvalık’ta babamın üzerine kayıtlı tapulu arsamız görünmüyor. Ne yapmalıyız?" sorusunu yöneltti. 

Miras bırakılan gayrimenkul kayıtlarda görünmüyorsa ne yapılabilir?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun babası 2008 yılında vefat etmiş yani yaklaşık 14 yıl önce. Bu tarihe kadar veraset ile ilgili birtakım işlerin yapılması gerekir. Mesela okuyucumun sözünü ettiği veraset ilamı. Bir kişinin vefatında mirasçılar veraset ilamı alır. O tarihlerde veraset ilamı sadece mahkemelerden alınırdı, bugün noterlerden de alınıyor.

Ancak okuyucum veraset ilamı ‘aldık’ demiyor, ‘verdik’ diyor. Bundan anladığım şu; veraset ilamı almışlar ve Kayseri’deki ev için ilgili tapu müdürlüğüne vermişler ve kendi adlarına tescil ettirmişler. Ancak Ayvalık’taki gayrimenkul, e-Devlet’te görünmüyor. Bundan anlaşılan da Ayvalık’taki tapu müdürlüğüne ibraz etmeyi ihmal etmişler.

Miras bırakılan gayrimenkul kayıtlarda görünmüyorsa ne yapılabilir?

***

Bir veraset ilamı alınması ile gayrimenkullerin tümü mirasçılar adına tescil olunmaz. Her gayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu müdürlüğüne ibrazı gerekirdi. Ayvalık Tapu Müdürlüğü’ne ibraz edilmediği için adlarına kayıt görünmüyordur. Bu kayıt için belli bir süre yoktur. Aradan 14 yıl geçmiş olsa da ellerindeki veraset ilamı ile Ayvalık’ta bağlı olduğu tapu müdürlüğüne müracaat ile adlarına tescil imkanı olacaktır.

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?


Geri Dön