25 / 04 / 2024

Miras kalan gayrimenkullerin paylaşımı nasıl yapılır?

Miras kalan gayrimenkullerin paylaşımı nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasından miras kalan bir dairede 15 yıldır yaşayan bir okuyucunun kardeşleri tarafından çıkarılmak istendiğini bu durum karşısında ne yapılabileceği sorusu soruldu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasından miras kalan bir dairede 15 yıldır yaşayan bir okuyucunun kardeşleri tarafından çıkarılmak istendiğini bu durum karşısında ne yapılabileceği sorusu soruldu...

Bahsedilen daire için okuyucu tek mirasçı değil, 4 kardeş 1/4 hisseye sahip. Bu nedenle okuyucu söz konusu evde malik sıfatı ile oturmaktadır. Her hak sahibi kendine ait malı kullanma hakkına sahip olması nedeniyle okuyucu da bu hakkını kullanabilir. Yani bir kardeş gelip malını kullanma diyemez. Bu kardeş hak sahibi olsa dahi. Bu nedenle okuyucunun evden tahliyesi istenemez. Evde kiracı olsa bile tahliye işlemi uygulanamaz. 

Miras kalan gayrimenkullerin paylaşımı nasıl yapılır?

Peki, diğer üç kardeşin hakkı bulunmuyor mu? Elbette var. Bu hak da mahrum kaldıkları en az kira bedeline eşdeğer bir tazminat talep edebilir. Şayet bu yer kiraya verilseydi, dörtte biri oturmakta olan kardeşin, dörtte üçü de diğer kardeşlerin olacaktı.

Bu durumda bu yerdeki haklarını kullanamayan kardeşlerin maddi kaybının karşılanması gerekiyor. Bunu da bu yeri kullanmakta olan kardeş karşılayacak. Yani üç kardeşe kullanım bedeli ödemesi gerekiyor. İşte taraflar arasında çözülmesi gereken ihtilaf budur. Yoksa okuyucuya ‘buradan çık’ demek bir sonuç getirmeyecek.

Mirasçılar arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?


Geri Dön