25 / 04 / 2024

Miras payı nasıl belirlenir? 

Miras payı nasıl belirlenir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden babamın ikinci eşi mirastan ne kadar pay alacak? Babam ikinci evliliğinden sonra oturduğu evi satın aldı. Hanımının hiç çocuğu yok. Ölümü halinde verasetle kendisine intikal eden 2/8 payı kime geçer?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam satın aldığı evin 1/2’sini birinci hanımına (yani anneme), 1/2’sini abimin üzerine yapmış. Annem vefat edince babam ikinci hanımını aldı. Babam da vefat etti. İkinci hanımı bu evden ve babamın üzerine olan arsasından pay alacak mı? Alacaksa kaçta kaç oranında alacak? (Arsa ikinci hanımı ile evlenmeden önce alınmış.) Babam ikinci evliliğinden sonra oturduğu evi satın aldı. Hanımının hiç çocuğu yok. Ölümü halinde verasetle kendisine intikal eden 2/8 payı kime geçer? Bir kız kardeşi var. Evli ve öz çocuğu yok.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras payı nasıl belirlenir? 


Okuyucumun babası sahibi olduğu evin 1/2’sini eşi, 1/2’sini de bir evladı adına tescil ettirmiş. Ancak 1/2’ye sahip olan okuyucumun annesi vefat etmiş. İşte miras konusu yapılacak olan, anneye ait bu 1/2 pay. Bu 1/2 payın dörtte biri babaya geri döndü. Dörtte üçü çocuklara intikal etti.

Okuyucum bu evin ikinci evlilikten önce alındığını hatırlatıyor ama miras konusunda önce alınmış sonra alınmış ayrımı yok. Vefat eden kimsenin ölümünde sahibi olduğu tüm mal varlığı mirasçılarına geçer.

Evlilikten önce alındığı konusu edinilmiş mallara katılma rejiminde önemlidir. Okuyucumun sorusu ise doğrudan doğruya miras payı ile ilgili. Bu nedenle payı yukarıda anlattığım gibi olacak.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi gelelim ikinci soruya. İkinci eşin hiç çocuğu yok. Bu durumda ona düşen paylar miras olarak kime kalacak? Çocuk olmadığına göre ölümü durumunda miras kendisinin ikinci derece mirasçılarına kalacak.

Okuyucumun anlattığına göre kardeşi veya kardeşleri var. İşte onun payına sahip olacak olanlar kardeşleridir. Yani ikinci eşin mal varlığından okuyucumun miras payı yok.

 


Geri Dön