24 / 04 / 2024

Mirasçı sıralaması nasıl yapılır?

Mirasçı sıralaması nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince gayrimenkul sahiplerinin vefatı halinde miras, yasal mirasçılarına kalıyor. Miras intikali, mirasçı sıralamasına göre yapılıyor. Peki, mirasçı sıralaması nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Mirasçı sıralaması nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince gayrimenkul sahiplerinin vefatı halinde miras, yasal mirasçılarına kalıyor. Miras intikali, mirasçı sıralamasına göre yapılıyor.


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı olurlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. Peki, mirasçı sıralaması nasıl yapılır?


Mirasçılık sırası..

1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 'tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)


2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)


3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı olur.Bu durumda eşin payı 3/4'tür.(Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır.) Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)


4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır.


5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.


Dolayısıyla kimlerin mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna bağlıdır.


Adam vefat ettiğinde kadın hayattaysa kadının mirasından payını alır, kadının aldığı pay daha sonra kendi mirasçılarına kalır. Adamın akrabalarına değil.


Kadın vefat ettiğinde adam hayattaysa adamın mirasından payını alır, adamın aldığı pay daha sonra kendi mirasçılarına kalır. Kadının akrabalarına değil.


Yani gelin veya damat, kayınvalidesine veya kayınpederine mirasçı olmaz.


Ama kayınvalide veya kayınpeder oğlu veya kızı hayattayken vefat ederse, mirası önce oğluna veya kızına kalır. Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebilir.


Kardeşiniz evlenmesi halindede bu mallara birşey olmaz yani evleneceği kişi bu mallar üzerinde ilerde ayrılıkta olsa hak idda edemez.Cünkü bu mallar üzerinde evleneceği bayanın bir kazanılmış hakkı bulunmamaktadır.


Ayrıca; kardeşiniz evlenirken eşi ile mal ayrılığı rejimini seçerse evlilik boyunca elde ettikleri mal kendilerinin olup bir birlerinin malında hak iddia edemezler.


Boşanma halinde miras hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön