26 / 04 / 2024

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti ev miras kaldı. 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden ablam sahip. Toplamda 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. Hiçbir yere imza atmadım, borçtan hissem oranında mı mesul oluyorum?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam vefat etti, bir ev miras kaldı. Ben dahil 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden olan ablam sahip. Evin güçlendirmesi yapılmış ne haber veren oldu ne onay isteyen. Eve mahkemeden ödeme emri geldi. Bu şekilde haberimiz oldu. Toplamda yaklaşık 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. 7 günlük süre var. Ben ne yapabilirim? Hiçbir yere imza atmadım, borçtan sadece hissem oranında mı mesul oluyorum? Maaşımdan kesinti olmaması için borcun üzerime düşen payını ödeyebilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Babam vefat etti, bir ev miras kaldı. Ben dahil 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden olan ablam sahip. Evin güçlendirmesi yapılmış ne haber veren oldu ne onay isteyen. Eve mahkemeden ödeme emri geldi. Bu şekilde haberimiz oldu. Toplamda yaklaşık 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. 7 günlük süre var. Ben ne yapabilirim? Hiçbir yere imza atmadım, borçtan sadece hissem oranında mı mesul oluyorum? Maaşımdan kesinti olmaması için borcun üzerime düşen payını ödeyebilir miyim? l C.B.

***

Önce genel kuralı söyleyeyim: Ölenin borçlarından mirasçıları sorumludur. Dolayısıyla okuyucumun babasının ölümü ile babalarının mirasçıları onun borçlarından sorumludur. Okuyucum 7 kişinin mirasçı olduğunu söylemiş ama ikinci cümlede babalarının mirasçısı olarak eşi ve iki evladından söz edilmiş.

Ancak 7 kişinin ortak olduğu artık kesin. Kendileri hakkında da her ne kadar kendisi eve mahkemeden ödeme emri geldiğini söylüyorsa da gerçekten ödeme emriyse bu icra müdürlüğünden gelmiştir. Zira kendilerine 7 günlük süre verildiğini de söylediklerine göre bu durum, haklarında icra dairesinde yapılmış bir ilamsız takip olduğunu gösteriyor. Şayet 7 gün içinde bu takibe itiraz edildiyse takip durmuştur.

***

Ancak okuyucumun asıl merak ettiği husus, mirasçıların miras payları kadar sorumlu olup olmayacağıdır ki ne yazık ki bu husus okuyucumun düşündüğü gibi değil. Medeni Kanun’un 641’inci Maddesi “Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumludur” demektedir ki buna göre de tüm tereke borcu bir kişiden alınabilir. Bir kişiden tahsili halinde o kişi diğer mirasçılara rücu edebilir.

Mirasçılar bu borçlardan sadece tereke malları ile değil tüm malvarlığı ile sorumludur. Durum, babalarının vefatından önce doğmuş bir borcu, sahibi oldukları bağımsız bölüme ait anayapının güçlendirilmesi için yapılmış masrafı gösteriyor ki bunun için mirasçıların atmış bulunduğu bir imza aranmaz.


Geri Dön